zondag 8 december 2013

Croes





Bij het zoeken van informatie over een verdwenen hoeve botste ik eerder toevallig op Adolf Croes. Niet letterlijk maar via een webstek die aangemaakt werd door een neef. Croes was een amateur schilder die vooral landschappen en stillevens maakte. Vaak trok hij er op uit in de omgeving van Antwerpen om te schilderen. De landschappen en gebouwen die hij op het doek zette zijn niet allemaal bewaard gebleven. Dat maakt zijn werken wel erg interessant. Temeer omdat Adolf schilderde met een fotografisch oog.

Maar eerst wat info over de man. Hij is geboren op 28 april 1898 te Antwerpen en volgde les aan het atheneum in Antwerpen, gevolgd door een opleiding op de kunstacademie. Adolf heeft les gehad bij Aloïs Stanislas Boudry. Adolf Croes is nooit getrouwd en woonde met zijn zus Ariëtte in het ouderlijk huis aan de Zeilstraat in Antwerpen. Hij verdiende zijn dagelijks brood als boekhouder bij de N.V. Belgische Margarine Unie te Merksem. De kunstenaar leidde een teruggetrokken bestaan, gedurende zijn leven heeft Adolf geen exposities gehouden, of werken verkocht.

Adolf Croes is op 11 oktober 1979 te Antwerpen overleden. Na zijn dood zijn de werken onder de erfgenamen verdeeld. Een aantal schilderijen zijn nu te koop aan 200 euro. Ik heb in de catalogus 2 werkjes van Borgerhout gevonden. Zijn schildersezel stond blijkbaar op dezelfde plaats in of aan het Te Boelaarpark. Ze zijn geschilderd in 1925, het bovenste in februari, het onderste in april, en hebben een hoog pastoraal gehalte. Opmerkelijk is de beek. Dit zou de Boelaarbeek kunnen zijn. Die ontsprong op Waasdonk, liep langs Boekenberg, volgde de Leemstraat (nu Drakenhoflaan – Gitschotellei), stroomde doorheen het domein Te Boelaar om uit te monden bij de Stenenbrug in de Herentalsevaart. Zij is nog zichtbaar op een oude foto van de Gitschotellei. Gaat het om diezelfde beek?

Wie zelf eens doorheen de catalogus wil bladeren, kan hier terecht. De schilderijen worden verkocht aan 200 euro. Eigenlijk hoort er minimaal een in de collectie van het districtshuis. En waarom niet, het andere in de verzameling van Gitschotelbuurschap.

Foto's: Arnaud Croes


Geen opmerkingen: