maandag 9 december 2013

Senecaut 7: de winkel 2

We zetten ons bezoek aan bakkerij Senecaut verder. Op deze foto’s zie je het brood, taarten, sandwiches,… Alhoewel de bakker zijn eigen beschuiten maakt, staan volgens mij op het schab bovenaan verpakte beschuiten. Links staan pakken met een bakkertje op. Soubry? Rechts pakken met een vliegtuig op de verpakking. Iemand een idee? De bakker verkoopt ook brood voor klanten met suikerziekte. 

Op de toonbank staan twee spaarpotjes, waarvan één voor de missies, het zogenaamde ‘knikkend negertje’. Als klanten daar wat kleingeld in staken, begon het hoofdje van het Afrikaantje te knikken. Die spaarpotten zijn uit de winkels verdwenen en staan nu op zoeksites als Kapaza. Het zijn felbegeerde verzamelobjecten geworden die meer kosten dan wat er ooit ingezeten heeft. De missies zijn getransformeerd tot “het Zuiden”. En in plaats van missiecongregaties staan nu niet-gouvernementele organisaties voor ontwikkelingssamenwerking met een missie klaar om te knikken voor je digitale overschrijving.

Foto's: Anne Senecaut 

UPDATE

De rollen beschuit met het bakkertje zijn van het merk 'Bolletje', in Nederland nog te koop. Dat bakkertje is getekend door Marten Toonder, de geestelijke vader van Heer Bommel en Tom Poes. Marten Toonder passeerden zowel hier als hier in deze blog.

Geen opmerkingen: