zaterdag 11 januari 2014

I’m an architect
Op de Cruyslei 10 komen we het woonhuis van architect Gustaaf Van Meel (1893 – 1953) tegen. Van Meel wordt een architect van de ‘Nieuwe Zakelijkheid’ genoemd. Een architectuurstroming vanuit de eerste helft van de 20ste eeuw. 

“Gustaaf Van Meel realiseerde een architectuuroeuvre dat bestond uit woningen, kerken en ziekenhuizen. Op stilistisch vlak ging zijn voorkeur eerst uit naar art deco. Voorbeelden zijn de Drievuldigheidskerk in Berchem en kerk van het Goddelijk Kind Jezus in Turnhout. Nadien versoberde zijn vormentaal, zoals zichtbaar in de Sint-Jozefkliniek in Essen (1935) en de Sint-Augustinuskliniek in Wilrijk (1938). Na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij de Sint-Jozefkerk in Merksem en de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Essen.” (uit: odis – databank) 

“Het eigen woonhuis van architect G. Van Meel van 1932 werd in 1938 verhoogd met derde bouwlaag. Het is een enkelhuis van drie bouwlagen met keldergarage. Baksteenbouw met contrasterende en horizontaliserende muurvlakken van natuursteen, brede rechthoekige vensters. Verhoogde begane grond. Het huis heeft de status ‘bewaard’. “ (uit: Inventaris onroerend erfgoed)

Van Gustaaf Van Meel zijn er her en der in Borgerhout nog enkele woningen bekend: Generaal Eisenhowerlaan 52, Karel Van de Woestijnelei 13 of Joris Helleputtestraat 10. Net over de grens met Borgerhout is er de Heilige Drievuldigheidskerk en bijhorende pastorie op de Wapenstilstandlaan in Berchem. Maar deze parochie ligt half op Berchems, half op Borgerhouts grondgebied. En hoort dus thuis in dit lijstje.

Titel = lied

1 opmerking:

Miguel zei

Helaas zijn heel veel huizen maar vooral appartmentsgebouwen in nieuwe zakelijkheid, naar de knoppen geholpen door de ijzeren ramen (met hun flinterdunne profiel) te vervangen door thermisch geïsoleerde, dubbelbeglaasde aluminium of PVC gedrochten. zonde, zonde !