zaterdag 22 februari 2014

Een dag op de grens 2: de gekopieerde grenssteen



We schreven vorige week dat in de Tuinbouwstraat vorig jaar een grenssteen vanuit de 19de eeuw tussen Antwerpen en Borgerhout verdween tijdens straatwerken. Maar sinds enkele weken ligt er een replica.

De verdwijning werd opgemerkt tijdens een inventarisatie van het bouwkundig erfgoed door het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed. En buurman Rachid Yachou zag het zelfs gebeuren: “Werkers vervingen de nutskast van Eandis. Daarbij verdwenen een aantal straatstenen op hun camion. Ik zei hen nog dat die grenssteen terug moest gelegd worden. Maar ze antwoordde dat als ik klachten had, me maar naar de stad moest wenden.”

Dat deden we dan ook. Het kabinet van schepen van cultuur Filip Heylen (CD&V) deed navraag bij Eandis en vlooide uit dat de steen afgevoerd werd met het bouwafval. Maar Eandis zou een nieuwe laten maken. En dat is dus nu gebeurd. Enkele weken terug werd door Eandis een replica van de verdwenen grenssteen op de oorspronkelijke plaats gelegd.

Restte alleen nog de vraag aan schepen voor erfgoed Van de Velde (N-VA) welke maatregelen er genomen worden om te vermijden dat ook de andere stenen mettertijd zouden verdwijnen. Want die verzwinden al even snel als de parketvloer van de geklasseerde Handelsbeurs. De schepen stuurde de vraag door naar de dienst archeologie en monumentenzorg van de stad Antwerpen. “Die oude stenen zijn een interessant stuk erfgoed”, vindt adjunct-coördinator Johan Veeckman: “Helaas, bij gebrek aan een echte erfgoedstatus en gezien hun beperkte omvang worden ze vaak over het hoofd gezien. De dienst monumentenzorg zal de stedelijke diensten die verantwoordelijk zijn voor aanleg en onderhoud van het openbaar domein sensibiliseren. Op die manier willen we in de toekomst het verdwijnen van deze grensstenen tegen gaan.”

titel = lied van Blof

Geen opmerkingen: