Deze ochtend lag het verkeer in heel Antwerpen plat. Zelfs in anders zo rustige straten stonden files. Daarentegen liet de Singel denken aan de autoloze zondagen van weleer. De reden was een actie van boze foorkramers die enkele blokkades hadden opgeworpen. Zij willen niet dat de Sinksenfoor van de gedempte Zuiderdokken naar Park Foor Oost verhuisd wordt. Om gehoord te worden zetten ze hun kermiswagens op enkele kruispunten van de Singel. En het hele verkeer zat muurvast.
Aan de Turnhoutsepoort kwamen actievoerders tegenover de politie te staan. Het was duidelijk dat het stadsbestuur bereid was om de grove borstel boven te halen. Tientallen politie in gevechtskledij, de matrak in de hand, sommigen met gasmaskers of honden. Een heel arsenaal aan auto’s waaronder waterkanonnen. Brussel met het bezoek van Obama verbleekte hiertegen. Gespierde taal ook van het stadsbestuur: “We zwichten niet voor chantage van foorkramers, opkramen dus”. Dat laatste was tevens een woordspeling. Het had niet zoveel gescheeld of onze jolige burgemeester, altijd in voor een geintje, had zelfs het liedje van Hugo Matthijssens “Gij se lelijk foorwijf” komen zingen. Er mag al eens gelachen worden met de miserie van een ander, toch?
Nu besef ik dat foorkramers geen Wiener Sängerknaben zijn, eerder een ruig volkje. Maar ik vond het optreden van de politie best intimiderend. Andere mensen vonden het daarentegen blijkbaar terecht. Op allerlei internetfora was het duidelijk dat de actie van de foorkramers maar op gedeeltelijke bijval kon rekenen. Het regende giftige opmerkingen. Een beetje Antwerpenaar heeft niet veel begrip voor de zorgen van 't kermisvolkje. En toegegeven, het is inderdaad niet leuk als je met je wagen op weg naar het werk geen meter voor of achteruit meer kunt.
Maar ik voel toch wel mee met de actievoerders. Het gaat uiteindelijk om hun boterham. 8 klagers die er in slagen om de hele foor naar een uithoek te verbannen. Ik vind dat als je in de stad komt wonen, je dan niet alleen de voordelen maar ook de nadelen er bij moet nemen. Wie in een stedelijke context woont moet een hogere drempel voor overlast hebben. En al die mensen die vast zaten in hun auto, raad ik aan om er eens over na te denken om over te schakelen op de fiets.
Titel = lied van Hugo Matthijssens
4 opmerkingen:
Ik ga hier helemaal mee akkoord, Wilfried. Uiteraard was het niet fijn dat alles vast stond, maar ik snap die foorkramers ook wel. Het gaat tenslotte om hun broodwinning.
Park Spoor Oost is voor hen geen oplossing - daar komt geen kat naartoe.
Ik ergerde me bovendien blauw aan woorden als 'foorapen' en 'zigeuners' die ik vandaag overal zag opduiken.
De foor verhuist niet door 8 klagers, maar omdat de overheid nooit het gewestplan heeft aangepast. Zonder dat gewestplan hadden die klagers geen poot om op te staan.
En ik wil wel eens zien of Park Foor Oost echt een minderopbrengst zal meebrengen. Hoeveel foorbezoekers komen er tenslotte van het zuid zelf? Voor inwoners van Borgerhout, Merksem en Deurne wordt de foor bvb een stuk bereikbaarder. Idem voor iedereen die van buiten Antwerpen stad komt.
De fiets opmerking is ook een beetje makkelijk. Niet iedereen werkt in 't stad. Of er vlakbij.
Graag wil ik even reageren op de ‘fietsopmerking’. Die heb ik geschreven omdat ik een reactie op facebook zag: “Anderhalf uur om in't stad te geraken terwijl dat normaal een kwartier is.... Bedankt, foorkramers, kilometers te laat nu, en nu moet ik wachten tot het pauze is....” Schrijver in kwestie moet van het Cogelsplein in Deurne naar het centrum van de stad rijden en gebruikt daarvoor haar auto. Toen vroeg ik mij af hoeveel lokaal verkeer er wel stond aan te schuiven.
Dat is idd hemeltergend.
Een reactie posten