zondag 27 juli 2014

De grote zwartrok



In een stukje op deze blog over jeugdheem Sorm viel ook de naam van Frans Cleymans. Hij is een man geweest met een grote verdienste, vandaar dit stukje dat aan hem gewijd is.

Frans Cleymans werd geboren in 1930 in Turnhout. In januari 1956 wordt hij onderpastoor in de Sint Jozef parochie die deels in Deurne, deels in Borgerhout ligt. Hij wordt onder meer proost (=geestelijke begeleider) van de jongenschiro. Frans Cleymans is een heel dynamische man. Want een jaar later wordt het eerste lokaal voor de Chirogroep ingehuldigd. Hij is ook de man die zorgt dat mettertijd voldoende tenten aangekocht worden voor het jaarlijkse bivak. De onderpastoor voelt ook de tijdsgeest aan en werkt aan de uitbouw van het jeugdtehuis Sorm. Hij is een trekker aan het proces van ‘co-educatie’ waarbij de schotten tussen de jongens- en meisjeswereld worden weg genomen.

20 jaar na zijn aantreden als onderpastoor slaat Frans Cleymans plots een totaal andere weg in die niet door iedereen begrepen wordt. Hij verdwijnt uit het publieke leven. Maar zijn betekenis voor heel veel jongeren in die tijd is bepalend geweest voor de rest van hun leven. Als de voormalige priester in 2006 overlijdt, zit de Sint Jozefkerk dan ook stampvol voor zijn begrafenis. Vele mensen komen hem een laatste eer bewijzen.

Bovenstaande groepsfoto is genomen in 1957 op het bivak in Arendonk. Links staat Frans Cleymans met naast zich de eigenaars van de bivakplaats. Rechts staan kookouders Bob Muller en zijn vrouw Martha Geens. De veel te vroeg overleden Bob Muller was de eerste voorzitter van de vzw jeugdheem Sorm. Het echtpaar woonde in de Luchtvaartstraat. Leuk detail: op de achtergrond een van de eerste chirotenten.

Foto: Polle Debrouwere

Geen opmerkingen: