dinsdag 7 oktober 2014

Het open kerkgebouwOp deze blog gaat het regelmatig over het heden en verleden van de kerkgebouwen in Borgerhout, en eerlijk gezegd meer over het verleden dan over het heden. Dat is dan ook de paradox: het heden en de toekomst van de Borgerhoutse kerken heeft rechtstreeks te maken met het rijke verleden, in combinatie met de vraag "hoe nu verder?"

Komende woensdag vindt er in de Provinciestraat een boekvoorstelling plaats over dit thema. Uit het persbericht:

"Het rijke Roomse leven is definitief achter de rug in Vlaanderen. Bewijs hiervan zijn de vele kerken die sporadisch nog hun deuren openen en dus met sluiting bedreigd worden. Uit economische overwegingen en als gevolg van de institutionele crisis waarin de katholieke kerk zich bevindt.
Tegenover het heersende discours van besparingen en de daarmee gepaard gaande sluitingen, plaatsen de auteurs van het boek Het open kerkgebouw, Sylvain De Bleeckere en Roel De Ridder (beiden als onderzoekers verbonden aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt), een constructieve visie op de vaak leegstaande kerkgebouwen. Ze tonen de ongeziene mogelijkheden aan om op een andere manier de kerk weer in het midden van de lokale samenleving te plaatsen."
 

Geen opmerkingen: