zaterdag 13 december 2014

Vluchten kan niet meer


Bovenstaande foto is welgeteld 100 jaar oud. Zij is genomen tijdens de 'groote oorlog' en toont hoogstwaarschijnlijk vluchtelingen uit Borgerhout.

Buurtkrant 't Vliegerke heeft de laatste maanden stil gestaan bij de eerste wereldoorlog. De verschillende facetten werden op bevattelijke wijze door heemkundige Mandus Sprengers weergegeven. Het novembernummer handelt over de vluchtelingen die vanaf 8 oktober 2014 de stad ontvluchten. Op 7 oktober werd immers aangekondigd dat Antwerpen gebombardeerd zou worden. En de stad liep leeg, van de oorspronkelijke 302.000 inwoners bleven maar een kleine 10.000 mensen achter. Op 13 oktober valt antwerpen en dan komen de gevluchte burgers met mondjesmaat terug.

Voor het vluchten was elk middel goed. Te voet, met fietsen en stootkarren, op natiewagens of privé voertuigen en uiteraard ook met treinen en boten. Mandus illustreert zijn tekst met de nodige foto's. Op één van de foto's staan wagens van Fr. Baeten uit de Bothastraat 48 Borgerhout. Een boel mensen zitten of hangen rond kacheltjes. Enkele vrouwen doen de was in een wastobbe. De andere vrouwen breien of haken. Verder geen aanwijzingen over wie Fr. Baeten was of deed. Wie meer weet of mensen op de foto kan benoemen mag het gerust vertellen.

Foto: 't Vliegerke

Titel = lied van Frans Halsema en Jenny Arean

Geen opmerkingen: