woensdag 25 februari 2015

Vlinder
Ik wil hier even terugkomen op een incident van vorige week. Een of ander stuk onbenul had op het Cogelspaviljoen ‘anti-moslim slogans’ geschilderd. Zij waren ’s avonds al verwijderd en de volgende dag had iemand een vlinder op de panelen voor de deur getekend.

Ik neem aan dat de slogans zijn aangebracht door hetzelfde volkje dat het paviljoentje geregeld teistert. En dat vooral vandalisme de drijfveer was. Dat hoop ik toch. Maar de slogans zeggen mijn inziens ook iets over de tijdsgeest. We leven in een tijd van neutraliteit waarin eigen ideologische en filosofische overtuigingen voor huishoudelijk gebruik dienen. Eens de voordeur uit versmelt je met het dominante discours. Maar meer en meer groeit er ook een antireligieus sentiment. Je hoeft er de reacties op onlineartikels maar eens na te lezen. Daar staan boodschappen van haat op.

Iedereen was ‘Charlie’ na de moordpartij op de cartoonisten in Parijs. Spotten om te spotten moest kunnen, want vrijheid van meningsuiting is nu eenmaal één van de grondvesten van ons democratisch stelsel. Toen de voetbalsupporters van Standard Luik hun ‘tifo’ ontrolde met daarop de beeltenis van een onthoofde Dufour bleek dit voor veel mensen wansmakelijk. En toen Rudi Vervoort, voorzitter van Brussel hoofdstedelijk gewest, het voorstel van de federale regering om de identiteit van Syriëstrijders af te pakken vergeleek met een nazistische maatregel was het kot te klein. Je mag God, profeet, paus, priesters en nonnetjes, gelovigen tout court, al dan niet met hoofddoek, belachelijk maken, maar je spot niet met sport of politiek.  

Wie mij wat beter kent, weet dat ik voor een actief pluralisme staat. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. We benaderen elkaar met een open geest en veel empathie. En het  gevoelen van suprematie dat wij als Europeanen (Amerikanen zijn uitgeweken Europeanen) zo graag koesteren vervangen wij door nederigheid. Want wat Europeanen in de loop van de geschiedenis, vroeger en nu, hebben gepresteerd, oogt niet altijd even fraai. Misschien komt het dan ooit nog wel eens goed.

Bovenste foto: 't Vliegerke

Titel = lied

Geen opmerkingen: