dinsdag 21 april 2015

Eduard Van Steenbergen deel 1



Eduard Van Steenbergen is een architect die toch enkele bakens in de ruime buurt heeft opgetrokken. Meest bekend zijn de Unitas tuinwijk in Deurne Zuid en het districtshuis van Deurne. De man heeft ook zijn sporen achtergelaten in Borgerhout. Wij zagen in de Sterrenborgstraat en de Wolfjagerslei (beschermd) al twee huizen die van zijn tekentafel rolden. Heemkundige Mandus Sprengers wijdde in buurtblad  ’t Vliegerke een artikel aan de man waaruit wij graag putten.

Van Steenbergen is geboren in 1889 als zoon van Martinus Van Steenbergen die ook bouwmeester was. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Na de oorlog nam hij deel aan verschillende grote heropbouwprojecten. Met enkele collega’s richtte hij de Kring voor Moderne Kunst op. Van Steenbergen overleed in 1952, tijdens de bouw van het toenmalige gemeentehuis van Deurne. Zijn zoon Edward (let op de verschillende schrijfwijze) die burgerlijk ingenieur-architect was, voltooide dit bouwwerk.

Eduard Van Steenbergen wordt een vertegenwoordiger van de modernistische stijlstroming en de nieuwe zakelijkheid genoemd. Wat dat betekent halen we uit visitantwerpen.be. “Modernisme komt er op neer dat men wil loskomen van oude tradities en manieren van doen en denken. In architectuur komt het functionele op de eerste plaats. Versieringen verdwijnen stilaan. Platte daken, geometrische structuren en gebruik van nieuwe materialen en technieken worden modernistische kenmerken. De eerste wereldoorlog met al zijn schade is een ideale gelegenheid om te breken met het verleden.

Foto = Stadswoning Vosstraat 8

Geen opmerkingen: