dinsdag 11 augustus 2015

Nog geen anderhalve vlinder per tuin

Het Grote Vlinderweekeinde 2015 is voorbij. De eerste resultaten zijn bekend en die ogen niet zo fraai. Zeker niet voor Deurne of Borgerhout. 

Voorbije weekeinde vroeg Natuurpunt aan eenieder om minimaal een half uur in de tuin - of op het balkon als er bloembakken hangen – te zitten en vlinders te tellen. Alhoewel de gegevens nog tot vandaag binnen gestuurd kunnen worden zijn de eerste resultaten al bekend gemaakt. In het algemeen werden er per tuin wel een pak minder vlinders geteld dan in het topjaar 2013. Die reacties kwamen geregeld terug: ondanks veel bloemen en mooi weer toch geen hoge aantallen vlinders.

Hoe zit het voor Deurne: in107 tuinen telden mensen vlinders. In totaal werden hierbij 152 fladderende beestjes geturfd, goed voor 18 soorten. Dat is nog geen anderhalve vlinder per tuin. Borgerhout was nog erger. Toegegeven, er is maar in 7 tuinen geteld, maar er zijn in die 7 tuinen slechts 8 vlinders van 4 verschillende soorten waargenomen. Ter vergelijking: het gemiddelde voor heel België is ruim 16 vlinders per tuin.

Natuurpunt ijvert er dan ook voor om in tuinen niet enkel kortgeschoren grasperkjes aan te leggen. Maar om voldoende variatie aan te brengen met plaats voor nectarrijke planten, kruiden en fruit zoals aardbeienplantjes, enz….  Maar eveneens belangrijk zijn de planten waarop de rupsen van de vlinders kunnen gedijen. Een van die planten is de brandnetel. En laat nu net die plant met stip de meest verwenste plant in tuinen en zelfs parken zijn. Toch zijn er een aantal vlinders die  zich enkel voortplanten via de netels: de Atalanta, de Dagpauwoog, de Kleine vos en het Landkaartje. Geen brandnetels, geen vlinders. Laat dit een pleidooi zijn om in parken en tuinen voldoende verwilderde hoekjes te voorzien waarin zelfs  Vlaanderens meest gehate plant toch mag groeien.

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: