woensdag 11 november 2015

Big Data

Big data spelen een grote rol. De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Politicologen zijn het er over eens dat B. Obama zijn herverkiezing te danken heeft aan het analyseren (en een doelmatig gebruikmaken) van alles wat de potentiële kiezer op het internet achterlaat.

Terug naar ons eigen dorp. Op zondag 13 december 1987 werden in België verkiezingen gehouden voor het parlement. Iemand, ik weet niet wie, heeft - lang voor de uitvinding van Big Data - het stemgedrag in onze straten vastgelegd. Fascinerend materiaal. Privacyschendend ook, maar dat terzijde.

Om het een beetje overzichtelijk te houden spits ik het toe op mijn eigen straat, de Delareystraat. Op de bovenste foto is die straat oranje gekleurd. Dat wil zeggen dat toen 30 tot 35% van de mensen op het Vlaams Blok heeft gestemd. Bovenaan de foto staan ook wat zwart gekleurde straten (o.a. de Hogeweg), daar was het 40 tot 45 %.

Op de middelste foto is mijn straat groen. Dat wil zeggen dat 20 tot 25 % het vakje van de Sossen ingekleurd had. En op de onderste foto is het blauw. Die blauwe kleur staat voor de CVP, en die haalde 15 tot 20 %.

De Zwarte Zondagen (vanaf 1991) moesten toen nog komen, maar die gast die deze kaarten inkleurde had ze aan kunnen zien komen.

Naschrift: wat een verschil met 2012.

Geen opmerkingen: