zondag 22 november 2015

St. Leon
Gisteravond vierde fanfare 't Akkoord de feestdag van hun patrones St. Cecilia met een kroegentocht. Eén van de kroegen die werd aangedaan was Bar Leon aan het Krugerplein, het café dat dit weekend 5 jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan stond er eergisteren een groot artikel in de Gazet van Antwerpen.

Nu verwacht ik van de GvA sowieso geen kritische journalistiek, en misschien is dat bij een dergelijk onderwerp ook niet gepast, maar dit artikel lijkt verdacht veel op plagiaat van het liedje Sneker Café van Drs. P. Dat liedje gaat over een café waar het dagelijks vol is, en dat verrassend veel met gebeurtenissen die overal ter wereld plaatsvinden te maken lijkt te hebben; het is een parodie op gezocht toeval.

De journalist van het artikel schuift in het stukje namelijk alle zegeningen van de afgelopen 30 jaar rond het Krugerplein in de schoenen van het café. Er wordt nog net niet beweerd dat Bert en Mathias eigenhandig een woonblok hebben afgebroken en zelf het park hebben aangelegd. Verder lijkt het alsof Muziek in de Wijk bijna 20 jaar geleden in het Krugerpark neerstreek omdat men toen al wist dat Bar Leon er ooit zou komen. En de Krugerkross en al die andere buurtactiviteiten waren er natuurlijk nooit gekomen zonder dit Borgerhoutse café. Het gerucht gaat zelfs dat op dinsdag - als het café gesloten is - de huizenprijzen in de buurt op die dag een stuk lager liggen dan op andere dagen van de week.

Pas op, ik kom er graag (en veel te vaak), maar zelfs dan nog probeer ik de dingen in het juiste perspectief te zien.

En o ja, voor de vroege lezers: vandaag tussen 10.00 en 12.00 uur draai ik nog eens plaatjes in deze Heilige Tempel der Gentrificatie.

onderste foto: 't Akkoord bij Bar Leon, gisteravond, door Tom Verswijvel

Geen opmerkingen: