vrijdag 22 januari 2016

Anti-voetbal


Het Vinçotteplein ontstond ooit een beetje per ongeluk, dat wil zeggen dat er huizen stonden die afgebroken werden maar een gepland appartementencomplex werd nooit gebouwd. Met de ontstane open ruimte wist men lang niet zo goed wat er mee aan te vangen. Er werd dan maar bijvoorbeeld  - al heel lang geleden - een voetbalveldje aangelegd (foto uit de oude doos).

Vorig jaar werd het per ongeluk-pleintje opgewaardeerd tot een echt plein, met een nieuwe voetbalkooi. Dat leek mij een positieve ontwikkeling, maar daar is niet iedereen het mee eens.

"Tientallen bewoners van het Vinçotteplein willen het voetbalveldje op het hernieuwde plein zo snel mogelijk weg. De lokale N-VA steunt hun verzoek" stond vandaag in de GvA. Ze vinden zichzelf niet verzuurd, maar spelende kinderen moeten gewoon ergens anders heen. Ik weet niet hoe je dat anders moet noemen dan verzuurd, maar goed. Morgen is er een nieuwjaarsreceptie op hetzelfde plein. Dat zorgt natuurlijk ook voor overlast. Vervelend is dat toch, al die blije en spelende mensen om je heen.

Misschien moet de documentaire De Pleintjes eens verplicht vertoond worden, over de
grote straatvoetbalcultuur in Antwerpen. Over vaak verguisde Antwerpse buurten zoals Het Kiel, Borgerhout, Deurne of Stuivenberg waar beroemde voetballers gekweekt worden. De beste voetballer aller tijden Johan Cruyff leerde op straat voetballen en faciliteert nu de zgn. Cruyff Courts, voetbalveldjes in woonwijken over de hele wereld.

Maar zoiets wil je dus gewoon niet voor je deur. Niet op het Vinçotteplein dan toch.

2 opmerkingen:

TTT zei

Wel een erg eenzijdig stukje. Bewoners willen niet dat kinderen niet kunnen spelen. Maar je kan je de vraag stellen of het werkelijk een goed idee was een speelplein in te richten op 10 m van slaapkamers, leefkamers etc. In je eigen huis rust wensen is géén teken van verzuurdheid.

Erwin zei

Er lag vroeger een grasveldje waar op gevoetbald kon worden. Dat had men misschien best in het nieuwe plein geïntegreerd...
Beton en straatstenen klinken harder door. En die hekken doen aan kooi denken.

Mijn mening.