vrijdag 29 januari 2016

Natuur & IslamAan het voormalige wijkkantoor op het Groeningerplein hangt een affiche die onze aandacht trekt: ‘Natuur & Islam’, een activiteit van ‘Samen voor Natuur’. Omdat nieuwsgierigheid de moeder van de gazettenwinkel is, bellen we aan. De deur wordt opengedaan door Ali El Moussaoui, die eerder hier al eens op deze pagina’s passeerden. Maar Ali werkt ook voor Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw en heeft hier zijn bureautje.

“Natuur & Islam? Dat is helemaal niet zo’n vreemde combinatie,” zegt de opbouwwerker: “De Koran leert ons waarom we het moeten opnemen voor de natuur en milieu.” Toch waren moslims de voorbije jaren niet zichtbaar in het debat over natuur en milieu. Ali weet hoe dat komt: “De eerste migranten uit moslimlanden hadden duidelijk andere kopzorgen. Ook hun kinderen en kleinkinderen moeten vaak nog onnodig veel energie steken in het vinden van een goede opleiding, baan en woning. Maar ze zijn meer ontvankelijker voor het thema milieu. Ze moeten dan wel de weg naar de milieuorganisaties vinden. Dat zou misschien met dit nieuwe initiatief kunnen.”

En wie is die organisator ‘Samen voor Natuur’? Ook dat weet Ali te vertellen: "Een aantal verenigingen sloegen de handen in elkaar: Antwerpen Aan ‘t Woord, Red de Voorkempen, Natuurpunt, Free Hands, stichting Communicatie in Beeld, Green Deen en De-Koepel moskee/Belgisch Islamitisch Centrum. Ze opereren onder de naam 'Samen voor natuur' en richten uiteenlopende activiteiten in." 

Op maandag 1 februari om 19.30 staat dus de infoavond ‘Natuur & Islam’ op het programma. Sprekers zijn imam Mohad El Sghiar van De Koepelmoskee en professor Roeland Samson van de Universiteit van Antwerpen. Plaats: Universiteit, Rodestraat 14, Antwerpen. Lokaal R001.

Geen opmerkingen: