maandag 15 februari 2016

Festival Flandrien zal de buurt van het Te Boelaerpark op zijn kop zetten

De Vlaamse feestdag in Borgerhout zal gevierd worden met een internationale wielerwedstrijd. Deurne en Berchem kunnen meegenieten.

Koen Huybreghts, de drijvende kracht achter Boelaerbuurt vzw klinkt opgetogen. De 11-juli viering zal in Borgerhout niet onopgemerkt voorbijgaan want er zal gekoerst worden. Huybreghts: “De Boelaerbuurt heeft altijd iets met koersen gehad. Vroeger had je hier de ‘Grote prijs van Borgerhout’. En de Tour de France is hier ook al twee keer door de buurt gepeddeld. Vanaf dit jaar komt er nu ook een ploegenwedstrijd voor caféwielerclubs en een profkoers voor elitedames.” Tijdens de laatste passage van de Ronde van Frankrijk organiseerde Huybreghts in het Te Boelaerpark een kinderkoers. Dat smaakte naar meer en Huybreghts droomde ervan om ook een caféploegenkoers te houden.  Er was echter een  probleempje. Huybreghts: “De tram op de Gitschotellei wordt enkel stilgelegd voor een officiële wedstrijd.”  Maar dan, als een deus ex machina, verscheen Marc D’Hooge op het toneel. Huybreghts: “Die kwam met het voorstel om ook een profwedstrijd voor vrouwen in te richten. Alvast de Koninklijke Belgische Wielerbond had er oren naar. De profwedstrijd staat nu op de officiële wielerkalender.”

Nu heeft ook district Borgerhout beslist om de wielerwedstrijd centraal in het feestprogramma van 11 juli te zetten. Huybreghts: “In het weekeinde van 9 en 10 juli heeft het ‘Festival ‘Flandrien’ plaats. Met op zaterdag in het Te Boelaerpark optredens voor de jongeren en Halve Neuro die de boel aan elkaar klapt. En op zondag een sportdag. In de namiddag wordt er gekoerst met alles er op en er aan: volgwagens, seingevers, podium en Miss België 2015 Annelies Törrös die bloemen en zoenen mag geven. ’s Avonds zal dan ook in het park de finale van het Europees Kampioenschap voetbal op groot scherm te volgen zijn. Als het weer geen spelbreker is, belooft dit een onvergetelijk feest te worden.”

Ook het parkoers ligt al vast. Start aan café Wilson, Gitschotellei, Diksmuidelaan, Lode Van Berckenlaan, Bikschotelaan, Gitschotellei, Boekenberglei, Jozef Verbovenlei, Karel De Preterlei waar ook de aankomst is. De wedstrijden komen bijgevolg ook doorheen Berchem en Deurne. Huybreghts hoopt dat beide districten mee hun schouder onder het sportieve gebeuren zullen zetten.

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: