donderdag 11 februari 2016

Mieke Maaike's Ecologische Buurtkraam


Naast de Buurderij is er nog nieuws aan het Borgerhoutse ecologische front. Maaike Mussche startte in 2014 Maaike’s Ecologische Buurtwinkel aan de Morckhovenlei. Maar dat gaat nu veranderen: ze wordt boerin!

NIEUW en UNIEK in Antwerpen : Onslogischvoedsel Buurtkraam!
Dé plek waar je verse groenten recht van de boer (Nijlen) kan kopen gecombineerd met afvalvrije, biologische basisvoeding.

Dat er vanalles niet klopt aan het huidige systeem van voedselproductie en -distibutie is ondertussen wel duidelijk. Er waren de voorbije jaren genoeg reportages die de slechte veloning van boeren en producenten, de bedenkelijke lage prijzen politiek van de supermarkten, het gesjoemel met de kwaliteit van voeding... blootlegden. We waren er allen door aangegrepen en zouden liever hebben dat het anders was. Maar wat is anders? Wat is het alternatief?

Maaike Mussche startte in 2014 haar Ecologische Buurtwinkel in Borgerhout om een alternatief te bieden voor alles uit de wekelijkse winkelkar.

Ole Deschout startte in 2013 als csa(community supported agriculture)-boer om mensen de kans te geven om hun groenten recht van het veld te kopen, er zeker van te zijn dat hun boer hier eerlijk voor betaald wordt en zo weer wat dichter te komen bij de oorsprong van hun dagelijkse voeding. In 2015 richtte hij zijn eigen bedrijfje op : Onslogischvoedsel in Nijlen.

Vorig jaar leerden ze elkaar kennen gaan er vanaf dit jaar samen voor om een totaalpakket van wekelijkse boodschappen aan te bieden :
Maaike wordt deeltijds boerin, de winkel sluit en wordt Onslogischvoedsel Buurtkraam dat 2 namiddagen in de week in Antwerpen zal neerstrijken met verse groentjes, fruit en eitjes van eigen veld. Daarnaast is er een ruim aanbod aan biologische droge voeding in bulk, zuivel, vegetarische producten en kan je er je ecologische onderhouds- en verzorgingsproducten ((af)wasmiddel, shampoo...) laten bijvullen. En natuurlijk is het ook afhaalpunt voor onze groentepakketten.

Waarom bulk? Omdat je op die manier biologische, eerlijke, kwaliteit kan aanbieden aan een betaalbare prijs en je vermijdt er nog eens een berg afval mee ook.

Waarom groentepakketten als je ook losse groenten kan kopen?
Onze losse groenten zullen verkocht worden aan een correcte prijs, dat wil zeggen wat het kost om ze te produceren plus het mogelijk risico op verlies van niet-verzekerde afzet mee ingerekend, zoals altijd wordt gedaan in de gangbare verkoop. Als mensen zich daarentegen engageren om heel het seizoen onze oogst af te nemen en hun oogstaandeel in het begin van het jaar betalen worden zij natuurlijk extra verwend : sowieso krijgen ze iedere week hun percentage van onze oogst, en dat is vaak meer dan de wekelijkse waarde van hun aandeel plus krijgen ze natuurlijk voorrang bij de primeurs of speciale groenten waarvan we maar een kleine hoeveelheid telen. Hun groenten zullen wekelijks klaar staan aan het kraam en moeten gewoon afgehaald worden.

Waar komt het buurtkraam?
We kiezen ervoor om twee standplaatsen langs de openbare weg aan te vragen ipv op een bestaande (voormiddag)markt te gaan staan. Zo kunnen we ons kraam openen van 15 tot 19u en kunnen onze klanten gemakkelijk na hun werk of na het afhalen van de kinderen op school langs ons passeren. De plaatsen zijn in aanvraag bij 't stad en we zullen pas eind maart weten of ze toegelaten worden. Dit is spannend omdat we vanaf april willen starten met het kraam. Het is dus duimen dat het lukt.
Aangevraagde plaatsen zijn voor dinsdag, aan de ingang van park Hof Van Leysen aan Cafe Kamiel op de Markgravelei en voor vrijdag, op het nieuw aangelegde pleintje (tussen kerk en Zwitserese apotheek) aan het begin van de Te Boelaarlei in Borgerhout vlakbij waar Maaike's Ecologische Buurtwinkel nu is.

OPENING BUURTKRAAM VRIJDAG 1 APRIL 15U AAN DE KERK OP DE TE BOELAARLEI (onder voorbehoud van toelating voor de standplaats, volg het op facebook)

Meer info over onze groentepakketten in 2016 en ons vernieuwde concept op onze drie infoavonden volgende week : dinsdag 16/2 om 19.30u Café Kamiel, Markgravelei 90 2018 Antwerpen, woensdag 17/2 om 19.30u Maaike's Ecologische Buurtwinkel, Morckhovenlei 17 2140 Borgerhout, donderdag 18/2 om 19.30u in Local Store, Everdijstraat 20 (buurt Oudaan)2000 Antwerpen
 
Meer info op
of volg ons op facebook

Geen opmerkingen: