dinsdag 9 februari 2016

Wandel-fietszoektocht


Georganiseerde wandelingen door Borgerhout zijn absoluut geen zeldzaamheid, zie het boekje hierboven (uit 2004). Dat er binnenkort weer een nieuw initiatief door onze straten wandelt weet ik omdat ik er een mail van kreeg met een vraag naar beeldmateriaal voor het begeleidende boekje. En toen heb ik meteen snel even op internet gezocht naar de organisatie en de insteek van de wandeling:

GoodPlanet organiseert vanaf half mei 2016 een 'duurzame' wandel-fietszoektocht in Borgerhout, Antwerpen. Zo willen we alle Belgen op een laagdrempelige, positieve manier laten kennismaken met duurzaamheid in onze steden. Dit project is gebaseerd op de voormalige jaarlijkse Argus wandel-fietszoektocht en in samenwerking met de maatschappelijke projectwerking van Cera.

Hoe transformeert een stad naar een 'duurzame' stad?
De verstedelijking blijft toenemen. Dat maakt de mogelijke impact van positieve initiatieven op het vlak van duurzame ontwikkeling in steden enorm groot. We willen die impact nog versterken door deze projecten, initiatieven of bedrijven via een stadszoektocht in de kijker te zetten. De laatste jaren zijn er immers bij burgers, het stadsbestuur, ondernemers en architectenbureaus heel wat vernieuwende initiatieven gegroeid die ervoor zorgen dat we naar een duurzamere stad evolueren.

We beogen in deze wandeling een evenwicht tussen duurzame ontwikkeling, cultureel erfgoed en bezienswaardigheden. Je ontdekt verschillende buurten, waaronder Borgerhout, de buurt die bij uitstek de Antwerpse superdiversiteit blootgeeft. In deze en andere stadswijken voel je een stimulerende sfeer om het anders en beter te doen. De focus ligt dus op oplossingen. Thema's die aan bod kunnen komen, zijn duurzame voeding, mobiliteit, energie-efficiëntie, biodiversiteit, water, afval, duurzame (stads)landbouw, duurzaam bouwen, enzovoort.

Geen opmerkingen: