dinsdag 20 september 2016

Eten rechtstreeks aankopen bij de boer

Buurderij Gitschotelhof organiseert op donderdag 22 september een proeverij en een gratis kookdemonstratie.

Boeren & Buren, de organisatie die lokale boeren en consumenten bij elkaar brengt, groeit razendsnel in de provincie Antwerpen. Tijdens ‘De Ronde van Boeren & Buren’ van 18 tot 25 september organiseren de Antwerpse Buurderijen allerlei activiteiten om hun aanbod van lokale streekproducten in de kijker te zetten. Ook Buurderij Gitschotelhof doet mee.

Proeverij

Op 22 september organiseert Buurderij Gitschotelhof een gratis proefsessie met de producten van al deze leveranciers en van drie nieuwe Boeren: een kruiden- en bijzondere groentenkweker (onder voorbehoud), een koffiebrander en een imker. Een professionele kok geeft bovendien een kookdemo met alle lokale producten die te koop zijn op de Buurderij. En dit alles overgoten met een streepje muziek.

Rechtstreeks van bij de boer op jouw bord

Het concept van Boeren & Buren is eenvoudig. Lokale verantwoordelijken gaan in hun buurt op zoek naar mensen die met veel liefde voor hun vak en respect voor het milieu voedsel produceren, de “Boeren”. Vaak echte landbouwers, maar evengoed ambachtelijke bakkers en brouwers, imkers of lokale traiteurs.
Die Boeren zetten elke week hun aanbod van dat moment op de website en app van Boeren & Buren. Daar kunnen streekbewoners zich gratis registreren als “Buur”. De Buren kiezen vervolgens zelf of, wat en hoeveel ze willen bestellen bij de Boeren en ze betalen op een eenvoudige en veilige manier online hun bestelling. Hun volledige bestelling kunnen ze één keer per week ophalen op “de Buurderij”, een tijdelijke boerenmarkt op een vaste plek in de buurt.

Buurderij Gitschotelhof

Christel Van de Walle startte haar Buurderij in het woonzorgcentrum Gitschotelhof pas op in mei van dit jaar, maar telt ondertussen al 736 Buren. “En daar komen er elke dag nog bij. Naast onze groenten en fruit – we hebben trouwens ook een bioleverancier – doet het vlees van hoeve ’t Zwarthof uit Zoersel het erg goed. Maar we hebben ook een aantal producenten die op een creatieve manier aan de slag gaan met voedseloverschotten. Traiteur Tuinterrin uit Berchem koopt bijvoorbeeld overschotten op bij bioboeren uit de buurt en maakt daar heerlijke schotels mee. En de Soepcamper uit Lint gebruikt die onverkochte biogroenten om elke dag verse soepen te bereiden. Heel leuk zijn ook de bieren van de Inglorious Brew Stars, twee broers uit Deurne die enkele jaren geleden begonnen zijn met het brouwen van speciaalbieren.”

Buurderij Gitschotelhof, Lodewijk van Berckenlaan 361, Borgerhout. Meer info: www.boerenenburen.be 

Dieter Stynen

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: