Buurderij Gitschotelhof organiseert op donderdag 22 september een proeverij en een gratis kookdemonstratie.
Boeren & Buren, de organisatie die lokale boeren en consumenten
bij elkaar brengt, groeit razendsnel in de provincie Antwerpen. Tijdens
‘De Ronde van Boeren & Buren’ van 18 tot 25 september organiseren de
Antwerpse Buurderijen allerlei activiteiten om hun aanbod van lokale
streekproducten in de kijker te zetten. Ook Buurderij Gitschotelhof doet
mee.
Proeverij
Op 22 september organiseert Buurderij Gitschotelhof een gratis
proefsessie met de producten van al deze leveranciers en van drie nieuwe
Boeren: een kruiden- en bijzondere groentenkweker (onder voorbehoud),
een koffiebrander en een imker. Een professionele kok geeft bovendien
een kookdemo met alle lokale producten die te koop zijn op de Buurderij.
En dit alles overgoten met een streepje muziek.
Rechtstreeks van bij de boer op jouw bord
Het concept van Boeren & Buren is eenvoudig. Lokale
verantwoordelijken gaan in hun buurt op zoek naar mensen die met veel
liefde voor hun vak en respect voor het milieu voedsel produceren, de
“Boeren”. Vaak echte landbouwers, maar evengoed ambachtelijke bakkers en
brouwers, imkers of lokale traiteurs.
Die Boeren zetten elke week hun aanbod van dat moment op de website
en app van Boeren & Buren. Daar kunnen streekbewoners zich gratis
registreren als “Buur”. De Buren kiezen vervolgens zelf of, wat en
hoeveel ze willen bestellen bij de Boeren en ze betalen op een
eenvoudige en veilige manier online hun bestelling. Hun volledige
bestelling kunnen ze één keer per week ophalen op “de Buurderij”, een
tijdelijke boerenmarkt op een vaste plek in de buurt.
Buurderij Gitschotelhof
Christel Van de Walle startte haar Buurderij in het woonzorgcentrum
Gitschotelhof pas op in mei van dit jaar, maar telt ondertussen al 736
Buren. “En daar komen er elke dag nog bij. Naast onze groenten en fruit –
we hebben trouwens ook een bioleverancier – doet het vlees van hoeve ’t
Zwarthof uit Zoersel het erg goed. Maar we hebben ook een aantal
producenten die op een creatieve manier aan de slag gaan met
voedseloverschotten. Traiteur Tuinterrin uit Berchem koopt bijvoorbeeld
overschotten op bij bioboeren uit de buurt en maakt daar heerlijke
schotels mee. En de Soepcamper uit Lint gebruikt die onverkochte
biogroenten om elke dag verse soepen te bereiden. Heel leuk zijn ook de
bieren van de Inglorious Brew Stars, twee broers uit Deurne die enkele
jaren geleden begonnen zijn met het brouwen van speciaalbieren.”
Buurderij Gitschotelhof, Lodewijk van Berckenlaan 361, Borgerhout. Meer info: www.boerenenburen.be
Dieter Stynen
(Gelezen in Gazet van Deurne)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten