donderdag 8 september 2016

Kunst om op te eten

De Portugese artisanale snacks van Tasca mobiel op de buurderij Gitschotelhof blijken onderdeel van  een hedendaagse kunstproject te zijn.

In Borgerhout heeft het tweejaarlijks evenement voor hedendaagse kunst plaats: BORG. Eén van de deelnemende kunstenaars is de van Portugese afkomst André Catalẫo. Samen met zijn vrouw Lara Dhondt maakt hij artisanaal Portugees lekkers en verkopen zij dat op markten en buurderij Gitschotelhof. Deze activiteit vloeit echter rechtstreeks voort uit een kunstproject van Catalẫo. We ontmoeten hem voor een gesprek in het Carwash theater in Borgerhout waar hij een installatie heeft opgezet. 

“Eigenlijk ben ik in België verzeild geraakt omdat ik een postgraduaat actuele kunst volgde aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. Lara deed een cursus fotografie. En ik ben hier blijven plakken door de liefde.” lacht André Catalẫo. Eigenlijk is hij een schilder maar enkele jaren geleden wilde hij iets doen rond de Tasca cultuur van zijn geboorteland. Catalẫo: “Tasca is de ziel van de Portugese cultuur, alhoewel het ook bestaat in Spanje. Het zijn kleine tavernes, vaak niet meer dan een kamer in een woonhuis waar je een glas kan drinken. En waar de waard of waardin lekkere traditionele snacks maakt. Er hangt vaak een sfeer van een gemeenschapsgevoelen.”  

Die Tasca cultuur dreigt echter te verdwijnen door de moderniteit. Catalẫo: “Steeds meer dringt de regelgeving zich op. De kleine tavernes voldoen niet aan de reglementen van veiligheid en gezondheid, het eten wordt niet voldoende koel bewaard of niet in de voorgeschreven verpakking, enz… Ze zijn vaak ook te klein om de nodige investeringen te doen en dus zijn ze gedoemd om van de kaart te verdwijnen. Maar samen met deze Tasca’s verdwijnt ook het gemeenschapsleven dat zich hier afspeelt.” Daarom dat hij hier voor BORG een installatie heeft opgesteld. Het is een replica van een Tasca met de ‘belotta’ , een hamsoort gepresenteerd in de vorm van een varkenspoot, op de toog. Op een tafel liggen poëziebundels van de bekende dichter Pessoa. Catalẫo: “Gisterenavond heb ik nog voorgedragen uit de bundels. En heb ik ook gezongen. Weet je dat de fado ontstaan is in de Tasca’s?”  

De Tasca Mobiel is dan ook een rechtstreeks gevolg van zijn project rond deze typische tavernes. Catalẫo: “We wilden ook de producten die in de Tasca’s worden aangeboden aan de bezoekers offreren. Ondertussen is dit een voltijdse bezigheid geworden en verkopen wij onze snacks op een aantal markten.” Alles wordt steeds vers, met de hand en door André Catalẫo en Lara Dhondt met veel zorg bereid, tot het bladerdeeg en brokkeldeeg toe. Met behulp van heerlijke artisanale Pasteis de Nata, verschillende Empadas, en verse Sardienenpaté brengen ze de Portugese cultuur in Antwerpen. Tasca Mobiel werkt zoveel mogelijk met dagverse groenten.

Wie graag eens wil proeven kan terecht bij buurderij Gitschotelhof: www.boerenenburen.be Wie meer info over BORG zoekt: www.borg2016.be

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: