De Portugese artisanale snacks van Tasca mobiel op de
buurderij Gitschotelhof blijken onderdeel van een hedendaagse
kunstproject te zijn.
In Borgerhout heeft het tweejaarlijks evenement voor
hedendaagse kunst plaats: BORG. Eén van de deelnemende kunstenaars is
de van Portugese afkomst André Catalẫo. Samen met zijn vrouw Lara Dhondt
maakt hij artisanaal Portugees lekkers en verkopen zij dat op markten
en buurderij Gitschotelhof. Deze activiteit vloeit echter rechtstreeks
voort uit een kunstproject van Catalẫo. We ontmoeten hem voor een
gesprek in het Carwash theater in Borgerhout waar hij een installatie
heeft opgezet.
“Eigenlijk ben ik in België verzeild geraakt omdat
ik een postgraduaat actuele kunst volgde aan het Hoger Instituut voor
Schone Kunsten in Gent. Lara deed een cursus fotografie. En ik ben hier
blijven plakken door de liefde.” lacht André Catalẫo. Eigenlijk is hij
een schilder maar enkele jaren geleden wilde hij iets doen rond de Tasca
cultuur van zijn geboorteland. Catalẫo: “Tasca is de ziel van de
Portugese cultuur, alhoewel het ook bestaat in Spanje. Het zijn kleine
tavernes, vaak niet meer dan een kamer in een woonhuis waar je een glas
kan drinken. En waar de waard of waardin lekkere traditionele snacks
maakt. Er hangt vaak een sfeer van een gemeenschapsgevoelen.”
Die Tasca cultuur dreigt echter te verdwijnen door
de moderniteit. Catalẫo: “Steeds meer dringt de regelgeving zich op. De
kleine tavernes voldoen niet aan de reglementen van veiligheid en
gezondheid, het eten wordt niet voldoende koel bewaard of niet in de
voorgeschreven verpakking, enz… Ze zijn vaak ook te klein om de nodige
investeringen te doen en dus zijn ze gedoemd om van de kaart te
verdwijnen. Maar samen met deze Tasca’s verdwijnt ook het
gemeenschapsleven dat zich hier afspeelt.” Daarom dat hij hier voor BORG
een installatie heeft opgesteld. Het is een replica van een Tasca met
de ‘belotta’ , een hamsoort gepresenteerd in de vorm van een
varkenspoot, op de toog. Op een tafel liggen poëziebundels van de
bekende dichter Pessoa. Catalẫo: “Gisterenavond heb ik nog voorgedragen
uit de bundels. En heb ik ook gezongen. Weet je dat de fado ontstaan is
in de Tasca’s?”
De Tasca Mobiel is dan ook een rechtstreeks gevolg
van zijn project rond deze typische tavernes. Catalẫo: “We wilden ook de
producten die in de Tasca’s worden aangeboden aan de bezoekers
offreren. Ondertussen is dit een voltijdse bezigheid geworden en
verkopen wij onze snacks op een aantal markten.” Alles wordt steeds
vers, met de hand en door André Catalẫo en Lara Dhondt met veel zorg
bereid, tot het bladerdeeg en brokkeldeeg toe. Met behulp van heerlijke
artisanale Pasteis de Nata, verschillende Empadas, en verse
Sardienenpaté brengen ze de Portugese cultuur in Antwerpen. Tasca Mobiel
werkt zoveel mogelijk met dagverse groenten.
Wie graag eens wil proeven kan terecht bij buurderij Gitschotelhof: www.boerenenburen.be Wie meer info over BORG zoekt: www.borg2016.be
(Gelezen in Gazet van Deurne)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten