maandag 16 januari 2017

Brood en spelen

Terug naar de oorsprong van de schaaksport in Borgerhout. De officiële Borgerhoutse Schaakkring werd opgericht in 1951. in café Roma. Nu allang geen café meer, maar een bakkerij. Nogmaals Jan Cools:

Na een drietal avonden kwamen we dan toch eindelijk en gelukkig tot een akkoord met de uitbater van CAFÉ ROMA, Turnhoutsebaan 294, uiteraard in Borgerhout.  Wat voor soort herberg was dat ?  Wel, er waren daar nog de vroeger in trek zijnde “spaarkastjes” (de cafébaas zag die wel graag komen sparen !), verder stond daar nog een biljart en hier en daar een vergeelde foto van een duif.  Het vergeelde van de foto’s gaf wel een vermoeden dat het lang geleden was dat de lokale duivenmelkersclub nog een prijs gevlogen had.  Het was een volkscafé, gezellig, en met een zaal waar minstens een dertigtal borden kon worden geplaatst.


Uit het archief van de Borgerhoutse Schaakkring, middelste foto De partij  Vermeylen – Malomgré uit het clubkampioenschap 1953  ;  naast August Vermeylen :  Walter Broeckmeyer en Normane.
 

Geen opmerkingen: