woensdag 25 januari 2017

Rattenvergif in het park is dodelijk voor de eekhoorns

De gifvallen in het Te Boelaarpark vormen geen bedreiging voor spelende kinderen. Maar ze zijn wel levensgevaarlijk voor eekhoorns. 

Omdat er in het te Boelaarpark in Borgerhout een grote aanwezigheid van ratten was vastgesteld, besloot de stad Antwerpen om gifvallen te zetten. Volgens schepen Nabila Ait Daoud (N-VA) zijn de vallen zo ontworpen dat kinderen niet bij het gif kunnen. Het zijn betonnen constructies die bestendigd zijn tegen vandalisme. Volgens Natuurpunt vormt het gif voor de wilde fauna van het park wel een gevaar. Jens Verwaerde, voorzitter Natuurpunt Schijnvallei, verduidelijkt: “Kleine zoogdieren als de Rode eekhoorn kunnen bij het vergiftigde voedsel komen en ook roofdieren zoals de Bunzing of de aanwezige Sperwer, Buizerd en Bosuil, zijn slachtoffer wanneer ze vergiftigde prooien eten.”

Natuurpunt Schijnvallei begrijpt dat de stad overlast wil vermijden, maar verkiest andere en meer duurzame maatregelen, zoals het gebruik van vallen die dieren levend vangen. Het strenger optreden tegen sluikstort en het frequenter leegmaken van de vuilnisbakken zou het rattenprobleem aan de basis aanpakken. De natuurvereniging vraagt daarnaast aan de stad om het gebruik van het gif te beoordelen en het voorziene einde van de campagne mede te delen.

Natuurpunt wil de gevolgen van deze campagne ook zelf inschatten en vraagt daarom aan bezoekers om hun waarnemingen van wilde dieren in het park door te sturen naar info@schijnvallei.be

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: