zondag 9 november 2008

Monumentaal Borgerhout (5): monument te koop


´t Is maar dat u het weet: als u (net als ik) staat te watertanden bij het huis dat te koop staat op de Stenenbrug, het is een echt beschermd monument. Niet afbreken dus:

Art. 11. § 1. De eigenaars en vruchtgebruikers van een beschermd monument of van een in een beschermd stads- of dorpsgezicht gelegen onroerend goed, zijn ertoe gehouden, door de nodige instandhoudings- en onderhoudswerken, het in goede staat te behouden en het niet te ontsieren, te beschadigen of te vernielen.
Het is een prachtige woning die architect J. De Weerdt in 1912 ontwierp, zoals Simon al opmerkte in onvervalste art nouveau. Een zwierige, golvende gevel met romantische loggia en balkon met sierlijke smeedijzeren leuningen. De hoefijzerboog die het bovenvenster omlijst is een element dat de art nouveau pikte uit de Arabische architectuur. Denk maar aan het Alhambra. Vergaap u aan details zoals de maskers aan weerszijden van het venster.
Wie benieuwd is naar het interieur klikt door naar de site van de verkoper.

5 opmerkingen:

sarah zei

waaw.. stevig prijsje wel, gezien het werk dat er nog in moet gebeuren.. kunnen we er geen buurtproject van maken? dat we er elk om de beurt een jaartje in wonen ofzo en we laten de vrijwilligers van de Roma het huis eerst opknappen ;)

elise zei

Elk een verdieping met een atelierke (we delen de overlockmachine). En bovenaan een salonneke voor thee en een pannenkoek. En een hangmat in de tuin. Ik denk dat de buurvrouwenclub mee in het project stapt, Sarah !

Julie zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Julie zei

Hallo,
Toevallig kwam ik deze blogspot tegen, toen ik zocht naar een oud boek over Borgerhout. Na wat klikken en lezen, verslikte ik me bijna toen ik deze foto zag verschijnen. Vorige zomer heb ik dit huis gekocht! We zijn ondertussen flink aan het renoveren, er was inderdaad erg veel werk. Binnenkort willen we starten met de restauratie van de gevel, en uiteraard zo origineel mogelijk behouden, gezien het statuut van de beschermd monument. Als ik de vroegere eigenaar nog een keer spreek, zal ik vragen of hij foto's heeft van deze wijk vroeger, zodat ik ze op deze site kan plaatsen. Heb bij de aankoop een hele reeks foto's van de eerste bewoners gekregen, dus wie weet... Fantastisch website, heb er vandaag uuuren op gelezen.
Groetjes, Julie
PS: bovenvermelde vrijwilligers van de Roma altijd welkom om te helpen schilderen! Er zou natuurlijk voor thee en pannenkoek (of pint en snack) gezorgd kunnen worden.

elise zei

Waw, Julie, wat een mooi huis heb je gekocht. Proficiat met de aankoop. Zo'n huis verdient enthousiaste mensen.
Heel veel succes gewenst met de renovatie.