dinsdag 30 september 2008

High in the sky


Op de hoeken van de peperbus horen beelden van de vier evangelisten. Er staan er nu nog maar drie. Het beeld van Sint Jan is een paar jaar terug weggehaald. Het stond gevaarlijk los. En om te voorkomen dat een godsvruchtige passant ongevraagd een heilige geest van een kilo of 80 zou ontvangen, is het naar beneden gehaald. Een opmerkzame buurtbewoner heeft het beeld bijtijds gefotografeerd (foto juni 2003). Sint Jan ziet er wel erg uit als een vogel. Volgens mijn vrouw heeft dat iets te maken met het symbool van Johannes de Evangelist. Ken ik niet. Ze bedoelt natuurlijk Johannes de Doper. Een heilige aan de dope. High in the sky. Vandaar die vogel. Met een beetje filosoferen kom je er wel.

(dit is een detail uit de oorspronkelijke foto, door Jonathan Jacquemyn, gemaakt vanuit zijn zolderkamer in de Borsbeekstraat)

Peperbus en Sint Janstraat (2)


Nog eens de kerk vanuit de bekende hoek. Zoek de verschillen met de eerder geplaatste foto (klik hier). Deze kaart is op de achterkant afgestempeld in 1920.

(uit de collectie van Maria Verhaert)

maandag 29 september 2008

Mooie avond


Het was een mooie avond vanavond.

(foto Marysol Contreras diaz)

Communie


Communicantje met aanhang, poserend voor de Peperbus. Ongeveer 1945.

(uit de collectie van Erna Peters)

What´s in a name


Een stenen brug. Zo ontstaan straatnamen. Het huis in het centrum van de foto was café Het Spieken. Nog zo´n voorbeeld van de dingen duidelijk te benoemen. Foto is genomen op de huidige Stenenbrug, ongeveer ter hoogte van de Zwitserse apotheek. Het water is de Herentalse Vaart.
Eind 19e eeuw?

(uit de collectie van Hans Hoosemans)

Winter (3)


Veel, veel sneeuw. Krugerpark, februari 2003.

(foto Elise Hooft)

zondag 28 september 2008

Fiets


Mertensstraat 56. Aan de afgebroken zijde van die straat dus. Onbekende jongen, onbekend meisje, onbekende fiets en ook onbekend wanneer.

(foto uit de collectie van Karen Verveckken)

Spiegeltent


Spiegeltent op het Krugerplein. In het kader van de feesten met o.a. ook Circus Ronaldo. 12 Tot en met 16 september 2001.

(foto Tina Weemaes)

De geeuw van Vlaanderen


In Borgerhout wonen veel kunstenaars, en dat is altijd zo geweest. Zo woonde Hendrik Conscience in de Prinsstraat (tegenwoordig Generaal Eisenhowerlei, op nummer 15). Hendrik was vroeger een beroemde schrijver. De man die Bart De Wever leerde lezen. Met uitzondering van Bart leest eigenlijk niemand nu zijn boeken nog. Ze worden ook niet meer herdrukt. Zijn huis is afgebroken. De straatnaam is veranderd. Wat rest is een gedenkplaatje voor literaire ramptoeristen, veiligheidshalve een meter of drie boven straatniveau.

(foto uit de collectie van Maria Verhaert)

zaterdag 27 september 2008

Ik zie een ster


22 December 2007. 04.00 uur. Delareystraat, nummers 9 tot en met 15.


(foto Marysol Contreras diaz)

Woongids






Kop en illustraties uit een artikel in De Antwerpse Woongids, 27 februari 1982. Onderschrift bij de eerste foto: Het Krugerplein, met de prachtige oude bomen blijft behouden en wordt volledig ingewerkt in het nieuwe Krugerpark. Met de graafwerken werd reeds een aanvang gemaakt.

Daaronder een plan van het toekomstige park.


Bij de onderste foto: Ongeveer een hektare werd na sloping vrijgemaakt tussen de Mertens-, Reuzen-, Delarey- en Generaal De Wetstraten in Borgerhout. Daar wordt het nieuwe Krugerpark aangelegd. De enkele nog overeind staande huizen, rechts op de foto, worden nu onteigend en zullen straks ook verdwenen zijn. Tegen 31 maart wordt de oplevering van een eerste schijf voorzien.


(uit de collectie van Hugo Defillet)

Pauw


Nu we naar aanleiding van de foto van gisteren toch op deze hoek van de Turnhoutse Baan zitten, een ouder plaatje van hetzelfde stukje. De boerderij rechts is waar nu de winkel Babs Food´s gevestigd is (vroeger In De Werkbroek, dus). Het hoekje om naar rechts is de Bothastraat. Het huidige café De Pauw is duidelijk te herkennen. Aan de linkerkant is te zien dat De Roma nog niet gebouwd is. Aan de hand van een soortgelijk plaatje (volgt te zijner tijd) maak ik op dat deze foto dateert van rond 1913.

(uit de collectie van Maria Verhaert)

vrijdag 26 september 2008

Reuzen


De reuzenommegang is nog maar een weekje voorbij, dus ik kan er nog wel een afbeelding van plaatsen. De oorspronkelijke foto is op A4 formaat. We zien de stoet op de Turnhoutse Baan, onbekend wanneer. Het hoge donkere huis aan de linkerkant is de huidige dagbladhandel Het Steen. Likeurstokerij Groenendael is nu een Marokkaanse groentenwinkel. Uiterst links nog net een stukje van Bab Food´s (voorheen In De Werkbroek).

(foto uit de collectie van Patrick Kenes)

donderdag 25 september 2008

Filmpje


Een sfeerbeeld van Muziek in de wijk, 2008. Op de 2e zondag kwam Klara filmen. Klik eerst hier, en daarna op de foto van de Russische meidenfolkpunkgroep Iva Nova. Mooie plaatjes van ons park. Het interview werd afgenomen in ons tuintje.

(foto Marysol Contreras diaz)

Aan de toog


Café Apropoo van binnen. Foto uit de folder "De charme van het wonen in de stad, Oud-Borgerhout". Een uitgave van de stad Antwerpen uit 1998. Over de Apropoo weten ze te melden: "Op zaterdag kan men hier een hapje eten en bij de koffie serveert men een glaasje water. Klasse!".

(met dank aan Tina Weemaes)

From the top


Zicht op de Delareystraat vanuit de spin. 8 Juli 2007.


(foto Thijs Mathijssen)

woensdag 24 september 2008

Bij hoog en laag


De Kattenberg, gezien vanuit de Bothastraat. Pand rechts vooraan is tegenwoordig een viswinkel. Aan de linkerzijde valt het verschil op tussen de lage werkmanshuisjes en de hoge herenhuizen. Verschil moest er blijkbaar wezen.

Promo


Viel net in de bus, de persmap van de Zomer Van Antwerpen. Een redelijk willekeurige selectie uit de fotomap.
(foto: Zomer van Antwerpen)

Begrafenis






Een begrafenis in het begin van de jaren 1930. Niet bekend van wie. Oorspronkelijk een reeks van 8 foto´s, om praktische redenen hier gereduceerd tot 4. Uit de collectie van mevrouw Maria Verhaert. Op foto 1 wordt de kist in de koets gedragen. Plaats van handeling is de Stenen Brug. Het pand rechts naast de tabakswinkel is de huidige apotheek aldaar. Op foto 2 vertrekt de stoet van de Stenen Brug via de Turnhoutse Baan naar de Sint Janskerk.

Op foto 3 loopt de stoet over de Turnhoutse Baan. De tram passeert zojuist. Het pand aan de linkerkant van de foto met het uitstekende luifel zou het (latere?) Café Gambrinus zijn. Die hele hoek is nu dus afgebroken. De jongen uiterst rechts op de foto is de heer Desiree Heiremans. Die zou nu de leeftijd van 90 jaar hebben bereikt (ware het niet dat hij het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld). Ik schat hem hier op een jaar of 15, vandaar de theorie dat deze foto´s rond 1930 zijn genomen. Op foto 4 bereikt de stoet de Sint Janskerk. Let op de gevels aan de linkerkant van de Sint Janstraat.

(foto´s mevrouw Maria Verhaert)

Zet een kaas voor je raam


Uit de reeks over winkel De Toren in een andere tijd (voor deel 1, klik hier). Op deze foto een mooi beeld van de etalage aan de rechterkant van de winkel. Vooral de kaas en de snijmachine voor het raam vind ik erg leuk.

(foto: Charel Cavens)

Gat


Het Vinçotteplein gaat op de schop. Niet alle buurtbewoners rond dat plein juichen de plannen toe, maar daar gaat het mij nu niet om. Gezien vanaf de Vinçottestraat is door de afbraakwerkzaamheden een gat ontstaan waardoor het zicht op de Peperbus eventjes vrijkomt. 21 september 2008.

(foto: Hans Hoosemans)

dinsdag 23 september 2008

Ex-winkel


Verdwenen winkel op de hoek Sint Lucasstraat/Gravinstraat. Nu woonhuis. Foto uit 1980. Ook de "sobere Art Deco getinte winkelpuitjes" zijn vakkundig naar de vaantjes geholpen. Uit "Bouwen door de eeuwen heen" , deel 3nd (1992).

maandag 22 september 2008

Bomen


Dezelfde bomen als hieronder, maar een eeuw later.

(foto Marysol Contreras diaz)

Boompjes


Nog eens het Krugerplein. Dit keer niet in spiegelbeeld (zoals deze). Het struikgewas is verdwenen, en de boompjes zijn al wat groter. Ook van dichterbij gefotografeerd, dus meer details. Rare gewoonte om de postzegels op de voorkant van de kaart te plakken. Op de achterkant is te zien dat de kaart is afgestempeld in 1930.
Het linkergedeelte is afgebroken en tot park omgevormd. Het hoge gebouw zou een chocoladefabriek zijn geweest. Verder zouden er op dit stukje plein een café, een kaaswinkel en een diamantslijperij zijn geweest. Van horen zeggen.

(foto: collectie Hans Hoosemans)

Op den buiten


Geen levende ziel die zich dit nog kan herinneren. ¨Kattenberghof en huidige Bothastraat, naar teekening van Hendrik de Cort (1787)¨. Uit ¨Geschiedenis van Borgerhout¨ van Fl. Prims (1936).

(collectie Hans Hoosemans)

zondag 21 september 2008

Meer blauw op straat


Een van de meest karakteristieke woningen aan ons park is het zgn. blauwe huis. Als u op deze foto geen blauw huis ziet, komt dat omdat het toen nog niet blauw was (het hoge huis links op de foto dus). Situatie 1998.


(foto: Tina Weemaes)

Peperbus en Sint Janstraat (1)


Dit is een relatief bekende foto. Was laatst ook te zien op de ´Knus rond de Peperbus´ forumsite. Vanaf deze positie (de fotograaf aan het eind van de Sint Janstraat of op de Turnhoutse baan) is de kerk door de jaren heen vaak gefotografeerd. De komende tijd zal ik nog varianten op deze site opzetten. Vandaar de nummering, zodat u straks de verschillende foto´s makkelijker kunt vergelijken.

Interessant aan deze foto is de positie van de fotograaf op de Turnhoutse baan, waardoor we kunnen zien dat er op de hoek van de Turnhoutse baan en de Sint Janstraat vroeger een tabakswinkel was (waar nu de nieuwe appartementen gebouwd worden). Ook een mooie kijk op de huizen aan de rechterkant van de Sint Janstraat, die nu gedeeltelijk verdwenen zijn.
(foto: collectie Hans Hoosemans).

Winter (2)


Zicht op de Delareystraat en het Krugerpark vanaf de eerste verdieping van Delareystraat nummer 3. 8 Februari 2007. 13 uur 37.


(foto: Thijs Mathijssen)

zaterdag 20 september 2008

De andere toren


Er zijn hier in de buurt 2 torens. De een is de kerk, de ander de winkel met die naam er recht tegenover. Vroeger was de winkel gevestigd in het pand aan de overzijde van de Sint Lucasstraat, dat nu als magazijn gebruikt wordt. Op de plaats van de huidige winkel was een café. Deze foto is genomen ergens in de jaren 1950 of ´60. Een exactere datering kan ik helaas niet geven. Let op de uitbundige reclame.

(foto: Charel Cavens)

Monumenkaal


Twee monumenten uit onze buurt op een foto. Muziek in de wijk, 13 juli 2008.


(foto: Marysol Contreras diaz)

vrijdag 19 september 2008

Ga er dan wonen


In 1994 publiceerde Humo een reeks van 2 artikelen onder de naam ¨Als het er zo goed is, ga er dan wonen: Borgerhout¨. 14 Jaar na dato niet meer zo interessant om te lezen. De bekende horrorverhalen versus ¨het-valt-wel-mee¨ tegenwerpingen. Wat wel goed is, is deze foto. Hier zou ik het origineel wel van willen hebben. Dit is een scan van de afbeelding bij het artikel.

Krugerpark by night. Gezien vanuit de Reuzenstraat. Sfeervol plaatje, vind ik zelf. Hoewel het in die tijd waarschijnlijk bedoeld was als een sinistere foto. Wij wonen nu in het hel verlichte huis in het centrum van de foto. Inderdaad: ga er dan wonen.

(met dank aan Tina Weemaes)

Nazomer


Nazomeren in onze voortuin. Arjo, Josse, Ilan en Wannes. 19 september 2008.


(foto: Elise Hooft)

donderdag 18 september 2008

Weg



Er is veel afgebroken in dit stukje Borgerhout. Zie een verdwenen hoekje Krugerplein. Ik heb een tijdje moeten puzzelen op het juiste gezichtspunt. U kijkt op de hoek van het plein waar nu het appartementencomplex staat.


De straat links is de Cronjestraat. Naar rechts op het rondpunt brengt u in de Generaal De Wetstraat. De fotograaf stond dus ter hoogte van de Delareystraat. De figuurtjes op de foto lijken me er door een soort van early fotoshopping opgeplakt te zijn. Jaartal nog maar eens onbekend.



(uit de collectie van Eddy Schillemans)

A-team


De oprichters van praatcafé Apropoo poseren voor de Peperbus. Een foto uit 1997. De houten paaltjes op de voorgrond zijn verdwenen of overgroeid door het struikgewas.

Café Apropoo was een buurtinitiatief. Inmiddels is het al enkele jaren geen vzw meer, maar wordt het 'commercieel' uitgebaat.

(foto: collectie Tina Weemaes)

woensdag 17 september 2008

Verleden tijd


Stond recent in de kranten. De premetro tunnel (die klaarligt sinds medio 1980) wordt eindelijk in gebruik genomen. Tegen 2015. Tram 24 gaat ondergronds, maar lijn 10 blijft gewoon boven. Heb je een tunnel, maak je er maar half gebruik van. Net nu je de mogelijkheid hebt om een eind te maken aan dat infrastructureel amateurisme dat de Turnhoutse baan al jaren kenmerkt, wordt weer eens gekozen voor een halfbakken oplossing. Ondergronds met die trams, en leg een fatsoenlijk fietspad aan. Dat deze foto ooit eens écht verleden tijd mag worden.

Winter (1)


Het schijnt dat we geen echte winters meer krijgen. Vandaar de lancering van een reeks winterfoto´s. Uit nostalgische overwegingen zeg maar. Zo zag 22 december 2007 eruit.
(foto Marysol Contreras diaz)

Keere weerom


Aanstaande zaterdag dansen de reuzen weer in Borgerhout. Een jaarlijkse traditie, en dat al voor de 296e keer. Op de foto: de ommegang in een ver verleden. Op de achtergrond de Helmstraat. Verder zijn er veel mensen met hoedjes te zien. En met snorren. Ik heb geen idee wanneer deze foto genomen zou kunnen zijn. Suggesties zijn welkom.

Sunday morning


Dit lijkt een promotiefoto van Toerisme Limburg. Een kerk, een heuvel en geen levende ziel te bekennen. Maar toch gewoon hartje Oud-Borgerhout. Zondagochtend, 08.45 uur. Wat een verschil met het plaatje hieronder. Ongeveer hetzelfde perspectief, maar zo´n 100 jaar eerder.

(foto Hans Hoosemans)

Spiegeltje spiegeltje




Favoriet plekje van menig postkaartfotograaf. Vergissinkje bij de drukker: de foto staat in spiegelbeeld. Dus het blok rechts op de foto (in werkelijkheid links) is afgebroken en vormt nu het Krugerpark. Het blok links (in werkelijkheid rechts) is het hoekje Krugerplein, met een doorkijk door de Delareystraat. De onvermijdelijke Peperbus staat op de achtergrond. Jaartal onbekend. Moet een oude foto zijn, de bomen op het plein zijn nog piepjong.


(foto: collectie Hans Hoosemans)

dinsdag 16 september 2008

Circus


Circus Ronaldo slaat haar tenten op in het Krugerpark (12 tot en met 16 september 2001). Eén dag dus na de aanslagen in New York van 11 september 2001. En als het regent in New York, druppelt het in Borgerhout. De feestweek verliep soms onrustig.

(foto Tina Weemaes)

Achter de wolken


Krugerpark 2007. Plaatje is geschoten vanaf de 3e verdieping van Delareystraat 3. Recente foto, maar toch al een beetje sentimenteel: de spin en het houten klimtoestel zijn inmiddels van het plein verwijderd.

(foto Thijs Mathijssen)

Een eenzame Peperbus


Kijk, de Peperbus. Helemaal in zijn alleentje. "Een lomp, somber gebouw dat de welvaart van Borgerhout moest uitdrukken, maar dat in wanverhouding staat tot de smalle straatjes en karakterloze woningen eromheen" (uit De Standaard, 9 november 2000). Die karakterloze woningen zijn op deze foto nog niet aanwezig. De foto is genomen vanuit de nog niet opgetrokken St. Mattheusstraat (in ieder geval het linkergedeelte van die straat). Ook de Tabernakelstraat schittert door afwezigheid. Die straten zijn aangelegd rond 1900, de Peperbus is gebouwd tussen 1887 en 1890. Het plaatje zou dus te dateren zijn tussen 1890 en 1900.

(foto: collectie Hans Hoosemans)