maandag 16 februari 2009

De gestenigde brug

September 1914. De Eerste Wereldoorlog is zojuist uitgebroken. Antwerpen en Borgerhout maken meteen kennis met het nieuwste snufje op krijgsgebied: het luchtbombardement.

Op het bovenste plaatje een tekening van een zeppelin-aanval op de Stenenbrug. "Sindsdien verdwenen de lage werkmanshuisjes" meldt het bijschrift in Waar Is De Tijd met enig gevoel voor understatement.

Het resultaat ziet u op de onderste twee foto's (later in de twintigste eeuw nageaapt in o.a. Rotterdam, Coventry, Dresden, Hiroshima, en recentelijk in de Gazastrook).
Op de onderste foto de vernielde ingangspoort van het Zomerhof aan de Stenenbrug.

(Plaatje uit Waar is de tijd, nr 33 (1999), uit de collectie van André Decommere, foto's van de beeldbank van het Stadsarchief Antwerpen)

2 opmerkingen:

Gie zei

"sindsdien verdwenen de lage huisjes" NIET. Het huisje links op de foto (Stenenbrug 75) werd afgebroken in 1950. Het middelste (nr. 77) verween in 1970 achter de panelen van het winkelpand, maar staat er eigenlijk nog. Alleen het huis nr. 79, waaraan achteraan het "gewichtekot" van de ijkdienst aangebouwd zat (te zien op de foto van het stadsarchief) werd afgebroken om plaats te ruimen voor brandstoffenhandel Van Gansen.
Ook met de foto van de poort zit het fout. Het gaat volgens mij om de poort aan het begin van de Herentalsebaan (vlak naast de eigenlijke "stenen brug"), de toegangspoort van het Morckhovenhof ook genoemd Hof van Deckers, naar de laatste eigenaar.

hans zei

Ben ik even blij dat zowel de geciteerde tekst bij het bovenste plaatje (uit Waar Is De Tijd), en de bron van de foto's + bijbehorende verklaring(Stadsarchief) niet van ons zij :)

Bedankt voor uw reactie!