zaterdag 14 februari 2009

Eigen vorming

Panamarenko en van Ostaijen hebben ooit door onze straten gelopen. Op vandaag leeft her en der nog een kunstzinnig exemplaar van de menselijke soort. Niet voor niets staat er bovenaan het bestuursakkoord van ons district “Borgerhout: boeiend district”. Er wordt dan ook beroep gedaan op de kunstenaars uit de buurt. Wij citeren:

De Borgerhoutse openbare ruimte wint aan kwaliteit door meer kunst en creativiteit. Samen met kunstenaars (en er zijn er nogal wat in Borgerhout) zoeken we naar concrete mogelijkheden en voorstellen. Door kunst en speelprikkels verwerven onze straten en pleinen herkenbaarheid, ze doorbreken de oprukkende grijsheid. Ze zullen een vertolking zijn van de vele cultuurgemeenschappen. Graffitikunst en stripmuren krijgen een plaats in het straatbeeld.

Zij die zich geroepen voelen, gelieve met de bevoegde instanties contact op te nemen.

Ook in 1908 omringden de lokale notabelen zich graag met kunst en de bijhorende kunstige lieden uit Borgerhout. Van graffiti en stripmuren was nog geen sprake maar de in 1884 aan de Lammekensstraat 14 opgerichte Kunstkring Eigen Vorming Borgerhout bevorderde al wel werken van jonge kunstenaars. Ook hield ze tentoonstellingen van Schoone en Toegepaste Kunsten, zoals deze in 1908 in het Gemeentehuis (nu
districtshuis) van Borgerhout. Plechtig geopend door Wel.Ed. Heer Gouverneur.

Uit Waar is de tijd, nr 33, 1999, collectie André Decommere



Geen opmerkingen: