"Nog in de loop van de Tweede Wereldoorlog plaatsten de bewoners van de Fonteinstraat en de aanpalende Engelselei een klassiek middelgroot beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind aan de gevel van het hoekgebouw van Fonteinstraat met Oudstrijdersstraat om gespaard te blijven van het oorlogsgeweld.
Het kwam te hangen tussen de ramen van de eerste verdieping aan de kant Fonteinstraat onder een kleine luifel en kreeg de betiteling 'Hulp der Cristenen' mee. Deze naam werd aangebracht in geschilderde belettering onder de eenvoudige console.Tevens werd op de straathoek zelf een gedenkplaat ingemetst op stahoogte met eronder een apart ingemetste offerblok.De madonnasculpuur is van een type dat al uit de 19de eeuw dateert maar in commerciële productie ook veel later nog werd aangeboden.
Maria en Kind worden zeer statig en plechtig voorgesteld. Het geklede Jezuskind is voorzien van een nimbus en zit rechtop op de linkerarm van zijn moeder. Hij draagt een rijksappel en maakt met de opgeheven vrije rechterhand een zegenend gebaar. Maria presenteert een scepter met de rechterhand en draagt een opgezette kroon."
Smeekbeden worden verhoord. De V-bommen vielen op het eind van de oorlog niet op dit beeld, maar aan de overkant van de straat. Op het gasthuis. Eigen schuld, dikke bult. Hadden ze zelf maar zo'n beeld moeten hangen.
Geciteerde tekst van De Verbeelding, foto van Ik-Zei-De-Zot.
5 opmerkingen:
euhm enige correctie van mijn kant aan het ziekenhuis Sint-Erasmus hing geen Mariabeeld maar stond in een nis het beeld van Sint-Erasmus.
Dit beeld is trouwens na de afbraak overbracht en gezet naast het huidige Erasmusziekenhuis.
Spijtig genoeg is het met de aanbouw op de container terecht gekomen.
Het was een beeld van de hand van Jaak Clerens.
Euhm, maar dat schrijf ik toch? Zie het stukje over Erasmus (klik op het woordje gasthuis hierboven). Dit stukje gaat over het mariabeeld aan de overzijde van de Fonteinstraat.
het was nog vroeg he... ik had het niit gezien...
Eérst koffie, dan pas reageren. Ja?
Dit Mariabeeldje hing op de eerste verdieping boven de kruidenierswinkel 'bij de Jan'. Het was toen nog heel rustig in de straat en men hoorde de Jan zijn aardappelschilmachine, om 'nieuw pattatjes'te schillen, tot ver in de omtrek rommelen.
Een reactie posten