dinsdag 28 april 2009

Voor moeder


Silsburg is het Borgerhout van de doden. Met monumenten die evengoed onze zorg verdienen. De engelbewaarder van dienst probeert ons met rondleidingen bewust te maken van de rijkdom van de begraafplaats. Om ook effectief de bewaring van de belangrijkste monumenten mogelijk te maken, wordt een lijst opgemaakt met grafstenen die ook na het verloop van de concessies niet worden geruimd.

Een nieuw pareltje op de lijst is deze grafsteen voor Catharina Braem-Van den Oever. In 1945 ontworpen door haar zoon, architect Renaat Braem.

Het sobere grafmonument bestaat uit een combinatie van eenvoudige geometrische vormen in éénzelfde materiaal, die veel ruimte laat voor beplanting. Het graf wordt afgebakend door een open kader, met in het midden de grafsteen die de vorm heeft van een afgeschuind rechthoekig blok. Als steensoort kiest Braem voor witte Euville, met losse bronzen letters. In de open ruimte voorziet hij een tapijt van witbloemige Sagina subulata en als groenscherm achter de grafsteen een haag van Taxus hibernica.

Dat Braem terecht als één van de 20ste-eeuwse toparchitecten wordt erkend, kunt u trouwens zelf ervaren door een bezoek te gaan brengen aan zijn eigen woning, eveneens een toonbeeld van smaak en eenvoud.


(beschrijving en foto van Jo Braeken, VIOE)

1 opmerking:

elise zei

Sinds kort ook op inventaris.vioe.be, naar aanleiding van de oeuvre catalogus van Braem: http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/212582