donderdag 13 augustus 2009

All animals are equal



Dat Borgerhout niet altijd het volgebouwde gebied is dat we vandaag kennen, zagen we hier al eerder, zowel op foto's als op kaarten. We gaan nog iets terug in de tijd en kijken naar een kaart van 1641, ghemeten by Mr Adriaen Verhaeghen en gekaerteert door Mr Peeter Stautaerts, gesworen lantmeters.

Ze toont een Pachthoff opt Loo, met huysinghe, hoff, boomgaert ende hooghlandt, die eertijds in Borgerhout lag. Enkele namen herkennen we nog: Het Laer, Pot-hoeckstrate, Bleeckstraete en Het Loo. Over de oorsprong van de namen Laer en Loo is men nog niet helemaal eens, maar het schijnt te maken hebben gehad met hoog en laag land, al dan niet met hout of een versterkte huisvesting.

Ook de oppervlakte van de gronden van de hier opgemeten hoeve is (mij alvast) niet helemaal bekend. De lantmeters plachten hun opmetingen in die tijd immers in roeden uit te drukken. Een oppervlaktemaat die niet meteen gestandaardiseerd kan worden genoemd.

Wat wel duidelijk is, is dat de ghemeynte van Borgerhaudt (bedoeld zijn waarschijnlijk de inwoners) het recht heeft de dieren op de gemene gronden Groot Laer en Klein Laer te laten grazen. Uitgezonderd de geiten...

Kaart gevonden in "Deurne en Borgerhout sedert de vroegste tijden tot heden", collectie bibliotheek vredegerecht

Geen opmerkingen: