donderdag 20 augustus 2009

Het leven en werk van Jan Bosco


Giovanni Bosco of Jan Bosco was een Italiaanse priester. Als boerenzoon kreeg hij een droom waarin de jeugd zich als werkterrein aan hem openbaarde. Zoals dat in die tijd ging met jongens die over de jeugd dromen, werd hij priester.

Als priester leerde hij de jeugd pas echt kennen. Hun toestand in Italië bleek inderdaad een werkterrein voor Jan Bosco. Die jeugd doolde werkloos door de Turijnse straten. Wikipedia heeft het daarbij over "tot het ergste bereid". U mag dat invullen.

Jan Bosco was uit het goede priesterhout gesneden en besloot wat aan de sociale wantoestanden te doen. Hij zorgde voor huisvesting, opleidingen en sloot arbeidsovereenkomsten. Daarbij vond hij tegelijk het internaat, de vakbond, het activatiebeleid en het interimkantoor uit.

Ook na zijn dood bleef Giovanni Bosco actief. Voor zijn verdiensten inzake het verrichten van post mortem mirakels werd hij in 1934 heilig verklaard. Hij wordt in de kerk die al dan niet toevallig naar zijn naamgever Johannes is genoemd, ons aller Peperbus, met een beeld bedacht.

Foto van Edmond Vermeylen, informatie met dank aan wikipedia

Geen opmerkingen: