dinsdag 11 augustus 2009

Jan Primus/Gambrinus


Er zijn in België en Nederland tientallen cafés, hotels en restaurants die de naam Gambrinus dragen. In Borgerhout hadden we er ook een, aan de Turnhoutsebaan. We zagen het hier al vaker, maar vooral van binnen.

Hier een foto van de buitenkant. Datering onbekend, maar aan de staat waarin de buurwoning verkeert zal het niet ver voor de uiteindelijke sloop van de hele huizenrij zijn geweest.

De naam Gambrinus zou overigens iets te maken hebben gehad met hertog Jan I van Brabant (1254-1294). Na de Slag bij Woeringen (1288) zou hij een groot overwinningsfeest voor zijn leger hebben gehouden, met heel veel bier. Om zijn soldaten toe te spreken ging hij boven op een stapel biervaten zitten. Volgens sommigen zou hij op die manier model gestaan hebben voor de allegorische bierkoning Gambrinus, wiens naam ontstond door de volkse verbastering van zijn Latijnse naam (Jan primus = Jan de eerste). Alleszins wordt zijn afbeelding te paard gebruikt als logo voor het biermerk Primus die naar Jan I verwijst. Op het logo van het naar hem vernoemde Nederlandse biermerk Hertog Jan staat hij afgebeeld als bebaarde vorst in hermelijnen mantel die een grote pul bier heft.

Foto(kopie) uit de collectie van Jos Nahoel

Geen opmerkingen: