vrijdag 25 september 2009

Een geschiedenis met zwarte boekstaven aangeteekend


April 1893. Het algemeen enkelvoudig stemrecht staat op de politieke agenda en wordt verworpen. Een algemene staking wordt uitgeroepen. Onlusten verspreiden zich door dorp en stad. Ook Borgerhout deelt in de klappen. Om het met de woorden van JB Stockmans te zeggen: "De maand April van het jaar 1893 zal in de geschiedenis onzes vaderlands met zwarte boekstaven aangeteekend blijven".

Stakingen werden in die tijd serieus genomen. Zeker wanneer de werkstakers en de socialisten zich vanuit Antwerpen richting Borgerhout dreigden te begeven. Den Bougie was het doelwit. Een politiemacht, versterkt met leden van de brandweer en de veiligheidswacht aangevoerd door burgemeester Moorkens trok een verdedigingsgordel op.

De stakers waren maar matig onder de indruk en vonden in de straatstenen een welkome bondgenoot in hun strijd. Eén van die stenen raakte het hoofd van de burgemeester en het onding moet ook zijn hoed een deuk hebben bezorgd. Het kon niet blijven duren. De geweren werden geladen met losse flodders. Er werd geschoten aan de ene kant en gelachen aan de andere. Zoals gezegd, staken werd toen serieus genomen en schieten met losse flodders moet op de stakers slechts een weinig indruk hebben gemaakt. Het woord 'lafaards' viel.

Het lachen zou iedereen al snel vergaan want na het losse buskruit waren de kogels aan de beurt, die doodden 6 stakers, meer dan 30 werden gewond afgevoerd. "Volgens de gewoonte ontstond eene algemeene vlucht en de opstokers liepen het eerst weg" aldus het niet geheel ongekleurde verslag. De aanval werd kortom te vuur en te zwaard afgeslagen. De fabriek Roubaix-Oedenkoven en Cie werd gevrijwaard. Een jaar later werd ze getroffen door de eerste van drie bedrijfsbranden.

Niet lang daarna nam de Veiligheidswacht zijn intrek in haar nieuw gebouw aan de toenmalige Raapstraat (nu Oudstrijdersstraat). Dat was in 1887 voorzien en in 1892 werd met de bouw begonnen. Kostprijs: 36.285 frank.

Afbeelding en informatie: geschiedenis van Deurne en Borgerhout van JB Stockmans en het interwebs.

1 opmerking:

paul zei

De feiten kende ik al, maar nu ik lees dat het burgemeester Moorkens was, lijkt het me een goed idee om het Moorkensplein van naam te veranderen.Willen we de M laten en er Mandelaplein van maken? Mooi symbool voor ons multicultureel Borgerhout.
Tenzij het een andere Moorkens zou zijn.