vrijdag 13 november 2009

Hoeken en kantjes





"Op de afgeschuinde hoek van de Bloemstraat met de Borgerhoutsestraat treurt vandaag een eertijds mooie 19de-eeuwse beeldengroep van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart.
Maria, rechtopstaand, spreidt haar armen en presenteert het voor haar staande Kind aan de voorbijganger. Jezus, als kleine jongeling voorgesteld en gekleed, wijst met zijn linkerhand op een symbolisch hart en maakt met de rechterhand een zegenend gebaar.

In 1922 vermeld Thyssen dat deze groep de 'eenigste in die soort' is en dat de sculpturen veelkleurig zijn geschilderd.
Tot dusver kon inderdaad geen vergelijkbare voorstelling in het Antwerpse straatbeeld worden weergevonden. Uit 1874 stamt wel een beeld in de Sint-Antoniuskerk op de Paardenmarkt.
Vandaag is geen spoor van de kleur meer overgebleven, het geheel werd ooit witgeschilderd maar is nu sterk verweerd.

Typologisch hoort dit beeld tot de groep die pater Aerts het 'Issoudun type I' heet, ofwel de oudste loot in de reeks voorstellingen van 'Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart', ontstaan in 1861. Naderhand wordt de leeftijd van de voorgestelde Jezus jonger (3 à 4 jaar) en wordt hij weer door Maria gedragen (vanaf 1868).

In 1866 werd een ander beeld in de 'Achterstraat' of Borgerhoutsestraat vermeld. Het is niet duidelijk of het om een voorgangster van deze beeldengroep gaat of niet. [WS, 2006-10-17].

• Literatuur: Theo Aerts, 'O.-L.-Vrouw van het H. Hart: Theologische verschuivingen en iconografische variaties'. z.p., 1999, p. 10-18, 76, 84."

(Thyssen 1902, p. 377; Thyssen 1922, p. 317).


Tekst : De Verbeelding
Foto's : uw dienaar

3 opmerkingen:

jan zei

Uw dienaar maakt wel werk van zijn blogposts. Kudos zijn bij deze uw deel.

Erwin zei

Danku, dank u ;-)
De foto's ben ik 's morgens nog gaan nemen voor ik naar het werk moest.

Guy Redig zei

Beste,
het OLV Beeldje op de hoek van de Bloemstraat/Borgerhoutsestraat, wordt toegeschreven aan beeldhouwer Antonius Redig, toen woonachtig in wat nu de Vandenpeereboomstraat is.
Vriendelijke groet
Guy Redig