vrijdag 25 december 2009

Monumentaal Borgerhout (10): Reuzenhuis


Wij beschouwen het als een gigantisch leuk pakje onder de kerstboom. Een hele verrassing ook om op kerstdag het persbericht doorgestuurd te krijgen van het kabinet van Minister Bourgeois. Waarvoor dank.

Lees, geniet en doe een vreugdedansje:

"Minister Bourgeois beschermt “Het hof van Liere”, een stadspaleis met binnenkoeren, tuinen en galerijen uit de 16 de eeuw in de Prinsstraat. Het wordt nu gebruikt wordt door de Universiteit Antwerpen (UA). De minister beschermt eveneens een ander, maar dan modern, gebouwencomplex . Het is een ontwerp van de Oostendse ingenieurarchitect P Felix. De gebouwen met tuinen aan de Groenenborgerlaan werden in 1970 in gebruik genomen als seminarie.

Minister Bourgeois beschermt ook het vroegere gemeentehuis van Borgerhout en Deurne aan de Turnhoutsebaan.
Het werd in 1833 gebouwd in neoclassicistische stijl als gemeentehuis. Er was een zaal voor de nachtwacht, een gevangeniskamer en een woning voor de veldwachter.
In 1889 werd er een muziekschool in ondergebracht. In 1957 bracht de heemkundige kring er een volkskundige verzameling in onder. Voordien stond op deze plek een pand dat het Reuzenhuis werd genoemd omdat de reuzen voor de ommegang er bewaard werden.
Het gebouw is buiten en binnen vrij intact gebleven.

Het gaat bij de drie dossiers om voorlopige beschermingen. In principe volgt, na verder onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming."

(Tekst uit het persbericht van kabinet Bourgeois d.d. 24.12.2009, postkaart uit de collectie van Xavier Van Mol)

4 opmerkingen:

Hans H zei

Champagne!

*plop*

leen zei

Echte mannen drinken bier, Hans ;-)

Geert zei

het prettigste cadeau onder de boom..... namens de Heemkundige Kring Borgerhout, Gietschotelbuurschap, wil ik jullie bedanken voor de steun en medestrijd.
Hopelijk gaat het districtscollege en -raad serieus rond de tafel zitten.

jan zei

Kerstdag 2009 zal dus niet de geschiedenis ingaan als de miezerigste kerstdag van de noughties. Al doet het weer wel behoorlijk zijn best... Champagne FTW!