maandag 22 februari 2010

Nieuwe geschiedenis van B. (1)




"In de loop van de jaren vijftig en zestig is deze buurt verlaten door een groot deel van de middenklasse die er tevoren leefde. Hun plaats werd hoofdzakelijk ingenomen door Noord-Afrikaanse immigranten (vooral Marokkaanse Berbers), die de Belgische overheid aantrok om de overvloed aan jobs ingevuld te krijgen. Daardoor is Borgerhout een van die plaatsen geworden waar de globalisering zich op een directe en voelbare wijze heeft getoond (...).

De metamorfose die Borgerhout sinds het begin van de jaren zeventig heeft ondergaan, kan inderdaad worden gelezen als een symptoom van de uitdagingen waarmee de Belgische samenleving wordt geconfronteerd én van de politieke antwoorden die erop worden geformuleerd. Meer bepaald toont dit voorbeeld heel duidelijk de twee richtingen waarin die antwoorden worden gezocht. Borgerhout is - ten dele tot op vandaag - het kloppende hart van de twee nieuwe politieke partijen die in Vlaanderen in de loop van de jaren zeventig het licht hebben gezien en zich duurzaam in het politieke landschap hebben kunnen vestigen. Het betreft enerzijds Agalev en anderzijds het Vlaams Blok."

Uit het recent verschenen "Nieuwe geschiedenis van België, deel 3" (Lannoo, 2009), pagina's 1.670 en 1.671. Het is zware kost, maar ik wil het u niet onthouden - wegens zeer interessant. Wordt vervolgd.

Plaatje: Krugerpark (links Delareystraat, rechts Mertensstraat) uit de Gazet Van Antwerpen, 6 maart 1998, collectie Tina Weemaes. Het vervolg staat in deel 2.

Geen opmerkingen: