woensdag 3 maart 2010

Nieuwe geschiedenis van B. (2)



(dit is een vervolgverhaal. deel één staat hier)

"Het vernieuwende idealisme van Agalev heeft zich niet in de eerste plaats gericht op de problematiek van de immigratie, maar het engagement voor de derde wereld en voor de multiculturele samenleving heeft zich niettemin grotendeels binnen hetzelfde milieu ontwikkeld.

In Borgerhout manifesteert dit egagement zich in een veelheid aan burgerinitiatieven met als doel de bevordering van een open en tolerante samenleving. Om dezelfde reden - en vanwege de relatief lage immobiliënprijzen - heeft de wijk sinds het eind van de jaren negentig een relatief grote groep jongeren aangetrokken, die de uitdaging van de multiculturele samenleving opzoeken. Ongetwijfeld is het in die kringen en onder de immigranten zelf - de niet-Europese immigranten hebben het stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen verworven in 2004 - dat de groene partij een groot gedeelte van zijn electoraat rekruteert.

De specifieke bevolkingssamenstelling heeft ook bijgedragen aan het vrijwel unieke feit in Vlaanderen dat de groenen een alliantie zijn aangegaan met de socialisten en de linksliberalen én tot de triomf van de alliantie bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Op één zetel na verovert zij immers een absolute meerderheid in de districtraad (12 van de 25 zetels). "

Uit "Nieuwe geschiedenis van België, deel 3" (Lannoo, 2009), pagina 1.671. Foto: geëngageerde raamdecoratie in de Sint Mattheusstraat, februari '10. Lees verder in deel 3.

Geen opmerkingen: