zondag 12 september 2010

Het Lanteren Hof"Huizen van de Lantaarnhofstraat (sic) opgericht tot oplossing van het vraagstuk der krotten" luidt het bijschrift bij de bovenste foto uit 1958. In het kader van de krotbestrijding werden intra-muros achterbuurten en gangen gesloopt, en kregen de bewoners "nieuwe, gezonde, en moderne huisvesting" extra-muros aangeboden.

De straatnaam is afgeleid van een oud buitengoed, het Lanteernhof. In de 16e eeuw heette dit speelhof Het Goed ter Hagen, vanaf de 17e eeuw krijgt het een nieuwe naam naar de lantaarn in witte steen die de toren bekroonde.

Ondanks het 'nieuwe, gezonde en moderne' bovenste plaatje zou ik liever in het speelhof wonen, maar dat bestaat helaas niet meer.

Bovenste foto uit Borgerhout 1958, het onderste komt oorspronkelijk uit (even diep ademhalen) het Caertboek der thiende Compeleerende aen de Abdÿe van S. Michiels binnen Antwerpen gelegen onder Aertselaer, Borsbeek, Lent, gehucht onder Contig, Borgerhout, Deurne, Harinkrode jurisdictie Van Antwerpen, Wommelgem, 's-Graevenwezel, Langenelst jurisdictie van Antwerpen, S. Willebors en Westrem Land Van Aelst.

Geen opmerkingen: