maandag 13 september 2010

Margelle brevetéeIJzergieterij en smederij Van Aerschot uit Herentals is een reus in erfgoedland. Het door August Van Aerschot in 1845 opgerichte familiebedrijf "Forges et Fonderies de la Campine" groeide uit tot de belangrijkste ijzergieterij van de provincie Antwerpen. Ze zijn internationaal vermaard om hun hekken, poorten, kiosken, ijzeren kruisen, lantaarns en bruggen.

August Van Aerschot was liberaal gemeenteraadslid en eerste schepen van Herentals. Deze politieke keuze leverde het bedrijf onder de liberale Belgische regering (tot 1884) veel overheidsopdrachten op. En goede connecties met andere liberale gemeentebesturen zoals in Antwerpen en Borgerhout. De realisaties in Antwerpen zijn te talrijk om op te noemen.

De Borgerhoutse vriendjespolitiek leverde, voor zover bekend, het hekwerk rond het Borgerhoutse gedeelte van Silsburg op, en een resem riooldeksels, -roosters en -kolken. Hoedt u echter voor hoongelach: het zijn niet zomaar putdeksels. Met dit Margelle Brevetée type de 700 won zoon en opvolger Joseph Van Aerschot de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Een kort toertje met focus op deze thematiek leverde al meteen resultaat op: in de Ferdinand Berckmansstraat kunt u een uitstekend voorbeeld aanschouwen.

Foto van speurder Hans, 12 september 2010.
Info uit COOLS J. 2001: Uit het metaalverleden van Herentals. IJzergieterij en smederij Van Aerschot. Herentals.

2 opmerkingen:

elise zei

update: nog eentje voorbijgefietst vanmorgen, op kruispunt Gravin- en Sint-Jansstraat.

Hans H zei

Kruispunt Gravin- en Sint Lucasstraat wordt hier bedoeld :)