woensdag 10 november 2010

Compagnie fermière




Op de foto's: een merkwaardig gebouwtje met een soort van klokgevel in de Bouwensstraat. Tegenwoordig een cafetaria dat bij het Centre Court Sportcenter hoort (website), maar dat volgens het gevelopschrift vroeger iets anders is geweest: Compagnie fermière de l'établissement thermal de Vichy.

De firma Google bracht mij op een Franse Wiki (klik), waaruit ik meen te mogen afleiden dat we hier te maken hebben met een Franse firma die al in de 19e eeuw actief was op het gebied van wellness. Wat dat betreft is de functie van het gebouw eigenlijk nooit gewijzigd. Het bedrijf bestaat trouwens nog altijd (nog een website).

Een link van Frankrijk naar Borgerhout kon ik niet vinden. Maar misschien zijn er gezonde geesten - mens sana in corpore sano, Latijnse gemeenplaatsen zijn tegenwoordig in de mode - die meer over deze historie weten. Ik hoor ze graag.
Update: en er kwam al direct een reactie:
Beste,
Dit was een gebouw dat hier op de landbouwersgrond werd gezet door het kuuroord Vichy.Voornamelijk hadden ze de bedoeling om de goede melk en dergelijke te verzorgen. Vichy kroont zichzelf tot de Koningin der Thermaalsteden.
Het woordje SPA dat overal ter wereld wordt gebruikt om een kuuroord aan te duiden is een verwijzing naar het Belgsiche Spa. We mogen niet vergeten dat diverse begoede burgers in de 19de eeuw naar Spa en Vichy gingen kuren waaronder een handvol dokters en industriëlen uit Borgerhout.
Groetjes,Geert

Geen opmerkingen: