zaterdag 29 januari 2011

Achterbouw



Het huis aan de Kattenberg 38-40 wordt afgebroken, wat op zich geen groot nieuws is. Wel leuk: de achterbouw wordt zichtbaar. En als regelmatige voorbijganger denk ik dat ze het ook laten staan.

Het ziet eruit alsof hier vroeger een magazijn of een fabriekje was (van sigaren bijvoorbeeld). Geïnteresseerden raad ik aan snel te gaan kijken voordat het weer verdwenen is achter een voorgevel.

2 opmerkingen:

Erwin zei

In 1931 was op het nummer 38 een "confiseur" Somers, een "sertisseur" Somers en een bedrijf van bobineurs gebroeders Aerts. In het nummer 40 was café De Reus gevestigd.

In 1951 was op het nummer 38 een auto-elektricien (G. Coët) en op het nummer 40 was brasserie De Kat.

In 1967 woonde op het nummer 38 een heer Somers (gepensioneerd). Waarschijnlijk was dit dezelfde als de confisseur uit 1931. Een meneer of mevrouw J. Van Ceulen (geen beroep vermeld)woonde er toen ook. Nummer 40 wordt niet vernoemd.

Mijn gok: De achterbouw is van de gebroeders Aerts.

bobineur
(de ~ (m.), ~s)

persoon die bobineert, spoelen omwikkelt met geleidingsdraad,( ook zelf uitrekent welke dikte, lengte draad en aantal omwikkelingen nodig zijn).

Ik vermoed dat een sertisseur iets met edelsmeden te maken heeft.

keith zei

een sertisseuse is het frans voor felsmachine, een machine die wordt gebruikt om randen af te werken na het plaatslagen (bvb opstaande kant). Het zal ongetwijfeld ook gebruikt worden in de edelsmeedkunst maar is een machine die ook elders in de metaalverwerkende industrie wordt gebruikt