zondag 23 januari 2011

Englebert


Het eigenlijke onderwerp van deze foto is het linkse huis, Stenenbrug nummer 99. Omdat het één van de te weinige beschermde monumenten in Borgerhout is schreven we er hier al eerder over, toen stond het zelfs nog te koop. Meer bouwkundige achtergrondinfo over dat huis is te vinden op de site van het VIOE.

Het huis ernaast, nummer 101, is afgebroken en vervangen door een anoniem handelsdinges. En omdat het weg is, is dat een reden te meer om het eens nader te bekijken.

De foto zal dateren uit de jaren 1960, en dat moet niet lang voor de afbraak van nummer 101 zijn geweest. Op de gevel prijkt een bord: "Kortelings oprichting 5 appartementen". Het hangt boven een ander bord: Englebert.

Englebert was een (fiets)bandenfabrikant - gestart in Luik in 1886 - en hedentendage nog steeds bestaande via de firma Uniroyal. En inderdaad: in ieder geval in 1951 was er op nummer 101 een fietsenwinkel. Waarschijnlijk was de uitbaatster toen de weduwe van Aeken-Maes (volgens Ratinckx 1951).

Rond de tijd dat de merknaam Englebert verdween om vervangen te worden door Uniroyal werd ook de fietsenwinkel afgebroken. Symboliek is een mooi ding.

Foto uit de collectie van Julie Loonen, met dank aan Erwin voor de achtergrondinfo
.

Geen opmerkingen: