vrijdag 22 april 2011

Alfred Martougin




U heb hier al veel gelezen en gezien over de fabriek Martougin, nu krijgt u een klein beetje informatie over de man.

Alfred Martougin werd geboren in Gilly op 3 februari 1877.
In zijn jonge jaren was hij één van de eerste sportjournalisten (toen dat nog in zijn kinderschoenen stond), secretaris en later voorzitter van de Antwerps Sportpers Syndicaat, waarvoor hij later het Martougin-fonds voor stichtte. In 1908 stopte hij alle journalistieke activiteiten.

In 1930 stond hij mee aan het hoofd van het Inrichtingscomité der Wereldtentoonstelling in Antwerpen, was 30 jaar lang voorzitter van de Belgische Wielerbond, erelid van Antwerp F.C., ere-voorzitter bij de oprichting van het Sportpaleis...En tussendoor was hij directeur van een chocoladefabriek in het Borgerhoutse.

Hij overleed in Brasschaat op 3 juni 1952 en ligt begraven op het Schoonselhof op perk V.

Info: Het Handelsblad 4 juni 1952.

1 opmerking:

Irene Van Doren zei

Ik dank U voor de zeer interessante tentoonstelling gehouden nu in het OCMW gebouw in Antwerpen ter ere van mijn Oom Alfred Martougin. Het doet goed dat hij nu nog gewaardeerd wordt want hij heeft in zijn leven zoveel bereikt en goed gedaan voor iedereen.
Een lieve man, vriendelijk voor ons allen, goed voor zijn personeel en zo discreet over zijn speciale gaven en benoemingen en titels, hij was Voorzitter en Ere-Voorzitter van tientallen organisaties en gewaardeerd ver over onze grenzen.

Een voorbeeld van kennis van zaken , een industrieel en zakenman.
Zijn overlijden was een groot verlies voor iedereen speciaal voor de familie die hij zo graag zag.
Met vriendelijjk groeten, en dank ook v0or de receptie en organisatie, Irene Van Doren