dinsdag 19 juli 2011

Gamification

Een vermanende tik op de billen, dat doen we vandaag zo niet meer. Het blijkt niet te werken. Niet letterlijk. Zoals een fysieke tik maar ook niet in overdrachtelijke zin. Boetes bijvoorbeeld zijn van hetzelfde laken een pak voor de broek.

Het afvalprobleem blijkt zo'n harde noot waar menigeen de tanden op breekt. Boetes, overlasttaks, sluitstortregeling, meer vuilbakken, minder vuilbakken, strategisch geplaatste vuilbakken, campagnes, voorlichting, nalichting. Het heeft niet mogen baten. Geen marketeer die daar niets op vindt.


Kijk: in Zwitserland maak sorteren leuk en mensen zullen het doen. Ik geloof daar in. Echt. Positieve actie is beter dan negatieve. Altijd. Bijna altijd. Eens kijken of ze daar op het Schoon gelijkvloers der districtsraad ook zo over denken.


Op de foto: leerlingen van het Lyceum voeren een toneelstukje op in het kader van een of ander schoolfeest.

1 opmerking:

Janvde zei

Zeer juist! Kijk maar naar voorbeeld van Noorwegen t.o.v. bijvoorbeeld de VS in de aanpak van criminaliteit: gevangeniseiland waar delinquenten in relatieve vrijheid leven leidt tot veel minder recidivisme dan bootcamps en militaire discipline.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bast%C3%B8y