maandag 25 juli 2011

Non-fictie

Geen literaire pretenties in deze bijdrage, gewoon keiharde non-fictie over de verschillende onderkomens van de politie in Borgerhout.

foto 1: In 1893 werd in de Oudstrijdersstraat de Rijkswachtkazerne in gebruik genomen. Vanaf 1955 was het een politiekantoor, en nu is het een appartementencomplex (oude foto's voor/na: hier). Op de foto het buro van de commissaris (uit Borgerhout 1958, dank aan Jef Neefs), en dus zat daar in die tijd waarschijnlijk Frederik van Doosselaer (*1891), commissaris van 27 december 1946 tot 1 juli1959.

foto 2: In 1978 verhuisde de politie van de Oudstrijdersstraat naar de Maréestraat. Een hagelnieuw en hypermodern complex dat binnenkort afgebroken zal worden vanwege een park. Die foto werd genomen in 1983 (door Miguel Duro Gonzalez).

plaatjes 3 & 4: Die komen van een presentatie van een aantal weken terug, over een geplande verhuizing van de politie naar de hoek van de Zegelstraat en de Turnhoutsebaan. Verklaring plaatje 3: geel = de ingang van de pré-metrotunnel, blauw het politiegedeelte en rood de onvermijdelijke appartementen. Daaronder een wat aanschouwelijkere voorstelling van de inplanting.

Toch een scheutje fictie misschien.

Geen opmerkingen: