zondag 7 augustus 2011

Nieuw kwartier






"Uitreksel uit het plan der onteigeningen bij strooken uit te voeren voor het aanleggen van een nieuw kwartier gelegen buiten de omheining".

Op het plannetje de Stenenbrug "gezien om gevoegd te worden bij het koninklyk besluit van Nr. 102155, Brussel 14 april 1913". Er staan de huizen op die onteigend gaan worden, "uitschakeling der percelen" zoals dat zo mooi kan heten, en wel de nummers 92-99.

"Voorloopig goedgekeurd door den Gemeenteraad" in 1935, 22 jaar later dus. In het begin kwam het nogal traag op gang, de uitbouw van het extra-murosgedeelte van Borgerhout. Pas na de Tweede Wereldoorlog zouden ze echt in gang schieten. Maar toen was het ook rap volgebouwd.

uit het gemeentearchief van Borgerhout

1 opmerking:

Gie zei

Dit plan maakt zeer veel duidelijk. Vergelijk even met de foto van de "kameraden" een beetje verder. Achter die jongens zien we het 'gat' met achteraan de kleine huisjes die onteigend zouden worden. De gemeenteraad besliste in 1935. Ik kan u bevestigen dat er 20 jaar later nog mensen in die huisjes "achter de grote grille" woonden. Aan die huisjes is trouwens een apart verhaal verbonden. Zij maakten ooit deel uit van de woningen gebouwd door William Wood, speciaal voor zijn personeel dat uit Engeland afkomstig was. Er moet zelfs een eigen kerk (Anglicaanse kapel?) bij gehoord hebben. Dat was misschien het brede huis net achter de "kameraden". Toen ik klein was, midden jaren '50, zat er een auto-afbraak in.

Nog iets anders is heel goed op dit plan te zien. Het zeer grote gebouw links. Tot voor enkele waanden zat hier de Dansschool Hendrickx in. Het verhaal gaat echter veel verder terug. Rond 1900 zat er de graanhandelaar Mostmans in, die er een stoommolen voor het maken van veevoeder had. Na de 1ste wereldoorlog werd het eigendom van Jos Van Dyck, mijn overgrootvader, die er nog een tijd (groot)handel in fruit hield. Mijn grootvader, Jef Claessens, verhuurde de gebouwen aan Henri Laurent, die er de "Was- en zelfwasserij Stenenbrug" in uitbaatte. Daarna volgde de dansschool van Sus Hendrickx en binnenkort dus het Xaveriuscollege.