woensdag 18 januari 2012

The Psychedelic Era




Deze foto werd ons toegemaild door Jean Dillen. Bijbehorende tekst:

En er werd aan de Hooge Weg ook leut gemaakt. Hierbij een groep verklede mannen allicht ter gelegenheid van carnaval. De foto is nog van de Daguerotype op een metalen plaatje en ze is aangetast door een of ander chemisch verschijnsel. Ik schat dat ze tussen 1900 en 1920 gemaakt werd.

Met al die gaatjes doet het geheel een beetje psychedelisch aan, als ware het een vloeistofdiaprojectie. Zoals in een jaren 60 hippie filmpje van Jefferson Airplane of zo. De jurken maken het plaatje compleet.

3 opmerkingen:

Pana zei

Daguerreotype

Hans H zei

Inderdaad:). Duiding via Wiki: "de Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) wordt beschouwd als één van de uitvinders van de fotografie.

Hij vond het diorama uit en in 1826 maakte hij samen met Nicéphore Niépce de eerste succesvolle foto. Daarna nam hij de ontwikkeling van een methode om op snellere wijze foto's te maken ter hand.

In 1837 vond Daguerre de daguerreotypie uit, een methode waarbij op grote schaal foto's konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden die niet gereproduceerd konden worden. De beelden waren wel zeer gedetailleerd."

Pana zei

Juister: bij daguerreotypie werd een gepolijste en met iodide bewerkte verzilverd koperen plaat gebruikt als beelddrager. De plaat werd belicht in een houten kast met lens, de zogenaamde camera obscura. Deze belichte zilveren plaat leverde na blootstelling aan warme kwikdampen zeer contrastrijke positieve beelden. De beelden waren superieur aan alles daarvoor. Omdat er geen negatief werd gebruikt, was het niet mogelijk om meer afdrukken te maken. Een daguerreotypie is altijd uniek.