donderdag 29 maart 2012

Wees gegroet



Deeltje vier in de reeks versierde Borgerhoutse Mariabeelden op 18 augustus 1924. In deel 3 zaten we nog op de hoek van de Gravinstraat en de Turnhoutsebaan, nu zijn we in de Prins Leopoldstraat.

Niet meer te herkennen wegens verdwenen, maar dat maakt de waarde van deze foto natuurlijk alleen maar groter. Hoewel ik zelf niet gelovig ben kan ik volksdevotie als verschijnsel zeer waarderen. Helemaal als het een unieke foto als deze betreft. Wees gegroet, zou ik zeggen.

uit de collectie van Xavier Van Mol
update: historische toevoeging door Gaston Van Bulck:
Hans,

A. Thyssen vermeldde dit Mariabeeld in de Leopoldstraat zowel in 1902 als in 1922. In het kort in A. THYSSEN, Antwerpen vermaard door den eeredienst van Maria, Antwerpen,1902, blz.381.
Wat uitgebreider in A. THYSSEN, Antwerpen vermaard door den eeredienst van Maria, Antwerpen,1922, blz.318.Dit gevelbeeld met baldakijn en lantaarn, nog in 1924 versierd naar volkse traditie, is een treffend voorbeeld van de Mariale devotie in Groot-Antwerpen.
Beste groeten,
Gaston Van Bulck




1 opmerking:

Ludo zei

Ook op de hoek van wijlen de Bankstraat en de Franselei hing er een Mariabeedje aan de muur. Hopelijk is daar ooit nog een foto van terug te vinden.