Oud & nieuws uit de omgeving van het Krugerplein en de Sint-Janskerk (Peperbus) in Borgerhout
dinsdag 24 april 2012
Hendrik Conscience
De Lanteernhofstraat dankt haar naam aan ’t Lanteernhof, dat ooit aan het einde van de straat heeft gestaan. Nu ja, lang voor er van de straat sprake was. De geschiedenis van het goed gaat tot in de 16de eeuw. Die geschiedenis kon je hier al eerder lezen.
Dit jaar vieren wij de 200ste verjaardag van Hendrik Conscience. De schrijver is een Bekende Borgerhoutenaar, uiteindelijk woonde hij toch 13 jaar in het district. Dat kon je al lezen in verschillende bijdragen met label ‘Generaal Eisenhowerlei’. Bovendien eindigde hij in 2005 op de 10de plaats in de Vlaamse versie van de verkiezing van de Grootste Belg. In dit verjaardagsjaar willen we even stil staan met een saillant wetenswaardigheidje van het Lanteernhof. Het boek “Geschiedenis van graaf Hugo van Craenhove en van zijnen vriend Abulfaragus”, geschreven in 1845, speelt zich namelijk af in dit hof.
En omdat de Lanteernhofstraat van Borgerhout naar Deurne leidt, steken we even de districtsgrens over. Op de Boekenberglei, staat het huis van Jef Coenen, lid van Gitschotelbuurschap. Aan zijn huis hangen 2 herdenkingspanelen: het eerste verwijst naar het Lanteernhof dat op enkele luttele meters hier vandaan heeft gestaan. Het tweede herinnert aan het boek “Hugo Van Craenhove” dat onlosmakelijk verbonden is met dit landgoed.
Volgens Jef zijn de platen onthuld op zondag 27 december 1959. Hij heeft het programma van deze feestelijke dag bewaard. Daarop staat geschreven dat de gedenkpanelen gemaakt zijn door beeldhouwer Remi Vermeylen die in die tijd in de Lanteernhofstraat in Borgerhout woonde. Drijvende kracht was Ferdi Van de Vijver, oprichter van Gitschotelbuurschap.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten