vrijdag 17 augustus 2012

Morituri te salutant
Het is bon ton om af en toe al eens een Latijnse spreuk doorheen je discours te draaien. Maar deze uitspraak die aan de gladiatoren uit het oude Rome wordt toegeschreven, is hier op zijn plaats. Want ik wil het hier even hebben over de bomen van de Gitschotelei. Vrij vertaald betekent de uitspraak: “zij die gaan sterven groeten u.” En dat is het lot dat de bomen van deze straat beschoren is. Dat is geen geheim want het werd hier al eens verteld.

De reden waarvoor deze bomen tegen de vlakte gaan is de heraanleg van de straat. Net voor de vakantie hing daar een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning uit.  Fietspad en bomenrij worden voor de veiligheid van de fietsers omgewisseld. En bovendien zijn een aantal bomen ziek. Twee argumenten waar je ogenschijnlijk niet echt tegen in kunt gaan. Maar het blijft een wrang gevoelen dat 90 bomen die amper 40 jaar oud zijn gekapt moeten worden.  Groendeskundige Piet Gillard gaf mij elementen van het antwoord: “Bomen met grote kruinen passen niet in ons straatbeeld. Bewoners gaan klagen over vallende bladeren en de groendiensten snoeien de bomen tot ze een karikatuur van zichzelf worden. Die bomen worden kapot gesnoeid.” Zijn kompaan Juul Slembroeck voegde er aan toe: “Bomen behoren tot de natuur. In een stad staat dat onderaan de hiërarchische ladder. Daardoor worden bomen dan ook vaak als storend ervaren en worden zij met gemak omgehakt.”

Het zette mij aan denken. Dieren hebben mettertijd rechten gekregen. Moeten wij onze omgang met bomen ook niet gaan herzien? Zijn bomen dan voorwerpen die als ze in de weg staan eenvoudigweg kunnen verwijderd worden? Of zijn ze net dat tikkeltje meer? Misschien is dit wel een thema voor een ecologische partij!

3 opmerkingen:

Janvde zei

alsof we te veel groen hebben in Antwerpen. Immens triest. Bomen zouden inderdaad rechten moeten krijgen. In een bos staan ook altijd wel een paar zieke bomen, daarom wordt heel het bos toch niet gekapt?

raymanscape zei

Ja, droevig.

En rechten voor bomen, het zou mooi zijn!

Geert zei

er komt een nieuw park in Borgerhout, het Moorkenspark, waarschijnlijk 4 bomen maar meer beton op het plein,
bomen worden gekapt in het Boelaerpark maar zelden vervangen,
bomen verdwijnen op de Gitschotellei en er worden er minder hetplant dan oorspronkelijk
dit stemt me toch tot nadenken over wat groen betekent waar is de tijd dat er nog mensen uit een bepaalde politieke partij met een kleurtje in de bomen gingen zitten en protesteren maar ja als je eenmaal aan de macht bent gelden er andere regels...