woensdag 13 februari 2013

Bridge over troubled water




Mark Depreeuw is als zaakvoerder van Architecten Atelier Archi4 gespecialiseerd in bio-ecologisch bouwen en verbouwen. Het architectenbureau bestaat momenteel uit drie architecten en 1 bouwkundig tekenaar en bevindt zich in het hart van Borgerhout: op het Moorkensplein.  Archi4bouwt huizen in bakstenen, maar ook in karton of strobalen. Enfin, het verhaal van de 3 biggetjes, maar dan in het echt.

Die Mark Depreeuw heeft nu een voorstel: “handbrug” van linker- naar rechteroever en terug.  Met de naam handbrug verwijst Depreeuw naar de hand van Le Corbusier, die ooit een stedenbouwkundig plan ontwierp voor Linkeroever.  De hand is namelijk erg aanwezig in het werk van deze wereldberoemde architect. Want voor Le Corbusier was “aanraken een tweede soort zien”. De brug verwijst eveneens naar de hand van Druon Antigoon, afgekapt door Silvius Brabo. In brons vereeuwigd door Jef Lambeaux en alle dagen te bezichtigen op de Grote Markt. Bovendien zou de brug op de rechteroever, ter hoogte van het Steen, als een hand uiteen lopen in vingers. De wijsvinger komt uit op de hoogte van de ‘Bloedberg’, de oudste ophoging aan de Schelde waar de stad ontstond en waar men langs de Kaasstraat afdaalt naar de Suikerrui. Langs hier kunnen fietsers en rolwagengebruikers de stad in zonder trappen te moeten doen. De duim wijst naar het MAS, de pink naar het zuid en de nieuw aan te leggen kaden. De andere vingers zijn voor het lokaal voetgangersverkeer. De hand zelf zou dan als het ware het Steen dragen, enige getuige van de 19de eeuwse verwoesting van deze buurt bij de rechttrekking van de Schelde.

De bouwmeester laat echter weten dat het om een “spielerei” gaat dat ie vrijblijvend heeft uitgewerkt. Want als het er op aan komt worden opdrachten toch maar aan buitenlandse architecten vergund. Dat staat zoveel chiquer. 

foto = Nieuwsblad

titel = lied

1 opmerking:

Miguel zei

Een brug tussen linker- en rechter-, en een Borgerhoutenaar die daar mee bezig is, wie had dat verwacht ?
Ook tussen die buitenlanders zijn er goei en slechte ; 10/10 voor de Nederlanders met het MAS, 0/10 voor de Britten met het Justitiegedrocht.